Endast en 20-minuter kort seglats med den bekväma bilfärjan från Helsingborg till Helsingör, och du befinner dig vid en perfekt utpost att utforska det vackra och familjevänliga Nordsjälland.

Själlands norra kustområde är en dold semesterskatt med långa vita stränder och närhet till kultur och nöjen som passar de flesta. Bara 20 minuter nordväst från Helsingör ligger semesterorten Dronningmölle med sin imponerande vackra och inbjudande badstrand. Fortsätter du därifrån i endast 10 minuter når du den pittoreska fiskebyn Gilleleje som utgör Själlands nordligaste punkt. Här strosar man runt bland halmtäckta hus i det vackra hamnkvarteret i samhället som så sent som 2017 blev utnämnd till Danmarks mest kreativa stad.

Foto: VisitDenmark / Niclas Jessen

Foto: VisitDenmark / Niclas Jessen

Väljer du istället att åka söderut från Helsingör tar det inte lång tid innan du når lugnet och skönheten i Humlebæk. Den lilla byn på knappt 10 000 invånare ligger med bästa läge ut mot Öresund och är hemvist till ett av världens mest berömda moderna muséer; Louisiana.

Var du än tar dig på Nordsjälland kommer du att stöta på historisk arkitektur blandat med mysig lantmiljö. Varför inte stanna till på någon av de många bondgårdarna för att fylla på förrådet med garanterat färska råvaror och kela med djuren? Eller besöka något av flera historiska slott – exempelvis Frederiksborg Slot som är Skandinaviens största renässansslott? På Nordsjälland finns något för alla, och i det osannolika fallet att man skulle tröttna på den goda mat, den vackra naturen och kulturen, och de många fartfyllda land- och vattenaktiviteter som erbjuds är det endast en 40 minuters bilresa från Helsingör till garanterad storstadspuls och ”hygge” i Köpenhamn.

Frederiksborg Slot. Foto: VisitDenmark Kim Wyon

Frederiksborg Slot. Foto: VisitDenmark Kim Wyon

 

 

Bild i inledningen: VisitDenmark / Mette Johnsen

Skrivet av Vakna där du vill