Från Linköping till Jönköping. Den sträckan körde Jahn och Carina Nilsson med sin Morelo Palace för att vara med på Elmia Husvagn Husbil, som gick av stapeln den 6–10 september.
¬– Vi har varit på mässan fem gånger tidigare och tycker att den är väldigt trevlig. I år ville vi stanna hela mässan, från onsdag till söndag, säger Carina.

När paret är på plats bor de på Elmias mässcamping, i den så kallade Morelobyn. Här samlas ägarna till ett 40-tal Morelohusbilar för att bo och umgås. Under våren skickas det ut en intresseanmälan, varpå de som är intresserade av att bo här under Elmia-mässan kan höra av sig. Om det är fler anmälningar än platser på campingen, lottas platserna ut. Ofta är det många som är intresserade av att bo i Morelobyn.
– Det är väldigt kul att träffa andra som har samma typ av husbil. Vi har hittat många nya vänner, vilket gör att det är ännu roligare att besöka Elmia, säger Jahn.

Jahn har haft ett fordonsintresse sedan barnsben och har tidigare ägnat sig åt lastbilar och bussar. 2014 köpte han och Carina sin första Morelo, vilken också var en Palace. 2019 ville de uppgradera sig och köpte en ny Morelo Palace 90M – men den här gången en 10 cm bredare variant.

– Vi valde att lägga till den här extra bredden för att bilen skulle kännas rymligare invändigt. Tio centimeter gör faktiskt väldigt stor skillnad. Visst kostar det att lägga till en sådan sak, men när vi ändå skulle köpa nytt kände vi att det är roligt att få det precis som vi vill ha det, säger Jahn.

När Jahn och Carina inte är på Elmia upptäcker de gärna nya platser, både i Sverige och utomlands, självklart med sin Morelo.
– Ett tips är att åka på småvägar, i stället för att ta motorvägen. Det handlar inte alltid om att komma fram så fort som möjligt, det är oftast längs med de små snirkliga vägarna som vi hittar de finaste gömda pärlorna, säger Carina.

Under pandemin gick resorna inom Sverige och paret kan som så många andra hålla med om att det finns mycket vackert att se på hemmaplan. De gillar att upptäcka nya platser och har varit i bland annat Sundsvall, Vadstena och Söderköping. Det blir också Öland varje år, där de rekommenderar att stå vackert på hamnnära ställplatser. Moseldalen i Tyskland är ett annat favoritställe för paret, som även reser till Åre, där Jahns son med familj bor, titt som tätt.
–Det är så smidigt att ha husbilen med sig när man hälsar på nära och kära. Då behöver vi inte tränga oss på eller känna oss i vägen, utan vi umgås och sedan tackar vi för oss och går över till vår egen bostad på hjul, säger Jahn.

Med en stor husbil är det bekvämt att bo, men inte alltid lika enkelt att köra runt inne i stan. Därför har Jahn och Carina alltid med sig sina hopfällbara cyklar när de är ute på tur.
– De gör att vi kan ta oss vart vi vill, även till platser där Morelon är lite för stor att köra. Och om vi vill gå på restaurang och ta ett glas vin någon kväll är det jättepraktiskt med cyklarna, säger Jahn.

Vi sover faktiskt lika bra i vår husbil som hemma, mycket tack vare våra extra fina madrasser, berättar Carina.

Andra fördelar som paret nämner med sin Morelo är mikro, kyl, frys och bra förvaring. När de behöver tvätta brukar de stanna till på en campingplats.
– Ibland kan jag nästan tycka att det är lite synd att vi har ett hus att ta hand om. Var tredje vecka behöver vi åka hem för att kolla till vår villa. Helst av allt skulle jag vara ute med Morelon non stop hela sommaren, skrattar Carina.

Jahn och Carinas tre smartaste husbilsprodukter:

• Ett täcke som inte kräver påslakan. Vi är supernöjda med våra från Folkness, det är så enkelt att bara slänga in dem i tvätten när man kommer hem och de torkar supersnabbt. Smidigt!

• När bilen står i solen hela dagen kan det bli riktigt varmt. Vi har köpt ett stort solskydd till framrutan och det minskar helt klart värmen i husbilen. Vi ser ut, men insynen minskar tack vare solskydden, så att man kan känna sig lite privat på campingen. Här kan man hitta solskydd anpassade för Morelo.

• Morelo är en ganska hög bil. Vi har köpt ett handtag med sugproppar som vi fäster på utsidan, vid dörren. Det ger ett extra grepp på väg in i husbilen.


Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill