Idag, den 29 september, är det kaffets dag, och alla har vi någon slags relation till kaffe. Skalan sträcker sig från de som inte kan tänka sig en frukost utan den svarta drycken, via de som tar en kopp till fikat till de som klarar sig bra utan.

Men hur gör man bäst sitt kaffe när man är på väg i husvagn eller husbil, kanske utan tillgång till el? Det finns ett antal alternativ, och olika personer föredrar olika lösningar. Här listar vi några sätt att fixa fikadrycken nummer ett!

 

Gör mycket eller lite kaffe med filterhållare

Ett vanligt tillvägagångssätt är att använda en vanlig filterhållare för kaffe och sätta direkt på det kärl du brygger kaffet i. Är det bara till en person kan filtret sättas direkt på muggen, är ni flera kan ni brygga i en glaskanna. För att kaffet ska hålla värmen längre och även ge en god påtår senare kan filterhållaren sättas direkt på en termos. Koka upp vatten och låt rinna genom kaffet. Som en manuell kaffebryggare helt enkelt! Låt filtret och sumpen ligga kvar i diskhon tills det torkat för att undvika söl i sophinken.

 

Kaffets dag coffee-924948_1920

 

Presskaffe

När du kokar kaffe med presskanna slipper du tänka på kaffefilter, det räcker med kaffe, hett vatten och lite tålamod innan du pressar. Tänk bara på att inte hälla ut sumpen i gråvattentanken, utan att tömma i soptunnan. Om du är rädd att det ska bli läckage och fuktigt i sophinken kan du lägga överbliven sump i en plastlåda som du tömmer nästa gång du stöter på en soptunna.

 

Snabbkaffe

En enkel lösning är såklart att hitta ett gott pulverkaffe. Då räcker det att värma upp vatten, blanda i lagom mycket kaffepulver och avnjuta sin heta dryck. En fördel är att alla kan välja hur stark just deras kopp ska bli, och att det finns alternativ för den som vill ha cappuccino eller iskaffe. Dessutom blir det varken kaffesump eller filter att ta hand om efteråt.

 

I kaffebryggare

En del föredrar att ha med sig en vanlig kaffebryggare, perkolator eller kapselmaskin. Detta är vanligast bland de som har tillgång till el. Tänk bara på att bryggaren tar lite mer plats och ofta har en högre vikt än flera av de andra alternativen.

 

Kaffets dag MORELO_PALACE_Küche_3

I en del fordon har kapselmaskinen sin givna plats. Här i Morelo Palace.

 

 

Det finns såklart många sätt att dricka sitt kaffe på, vad föredrar du och hur gör du ditt favoritkaffe i husbilen eller husvagnen? Dela gärna med dig i kommentarerna!

 


Bilder på kaffe: Pixabay.

Skrivet av Vakna där du vill