Familjen Ehrengren reser vanligtvis med sin husvagn där resmålet ofta är relaterat till vattenskidor, en sport som såväl pappa Rasmus som sonen Edvard tränar och tävlar i. Under höstlovet gav de sig dock i väg på en husbilsresa till Norge, de hade nämligen vunnit en vecka i husbil från Rent and Travel.
– Det var kul att testa husbil och för ändamålet var det ett jättebra sätt att resa, säger Rasmus.

Varje år tar familjen husvagnen till Karlstad för en tävling i vattenskidor. I år hade Rent and Travel en husbil på uppställd på plats och en veckas resa lottades ut bland deltagarna. När Rasmus namn drogs som vinnare stod han på startbryggan redo att tävla.
– Vår son Edvard, som är 9, år tyckte det var jättehäftigt, han hade redan varit inne i husbilen och tittat flera gånger, berättar Rasmus.

Det var just under en vattenskidstävling för några år sedan som Rasmus kände att en husvagn vore skönt att ha. Tidigare bodde familjen, som utöver Rasmus och Edvard innefattar mamma Jessica, i tält under tävlingarna. Men den högre komforten lockade och nu har de haft husvagn i ungefär fem år. Den används ofta just för att åka på tävlingar, eftersom det är smidigt att ha boendet med sig och kunna vakna direkt på anläggningen.
– Vi har varit i både Sverige och Norge, tränat på anläggningar och varit på träningsläger. I somras bodde vi i husvagnen i över fyra veckor och jag kunde också jobba därifrån när det behövdes, säger Rasmus.

Sin husvagn ser familjen som en sommarstuga på hjul, och det är just under sommaren som de reser med den. Så när det blev dags att hämta ut Rent and Travel-husbilen i slutet av oktober hade husvagnen precis ställts in för vinterförvaring en vecka tidigare. Säsongen för vattenskidor var över och siktet ställdes i stället in på Norge och Geirangerfjorden.
– En stor fördel med husbilen var att jag också kunde köra den, eftersom det bara behövdes B-körkort, säger Jessica, och Rasmus fyller i:
– Ja, det i kombination med att jag kunde sitta i de bältade stolarna bak vid bordet och jobba var effektivt, och gjorde att jag inte behövde ta ledigt alla dagar.

Att det var enkelt att stanna för att titta och ta kort på omgivningarna eller ta en promenad var också uppskattat av familjen, något som kan vara krångligare med husvagn. De upplever också att det var enkelt och bekvämt att kunna stanna och snabbt göra sig redo för natten.
– Eftersom en husbil är en investering är det bra att man kan testa genom att hyra. Vi trivs dock bra med husvagnen och den är också billigare att äga, säger Rasmus.

Geiranger off season

Familjen åkte egentligen innan det kommit snö, men eftersom de behövde köra upp i bergen och ner på andra sidan för att komma till sitt slutmål – Geirangerfjorden – mötte de snö på vägen. De fick dessutom stå gratis på campingplatsen i och med att de reste utanför säsong, och hade gott om plats eftersom de var de enda besökarna just då.
– Att vakna upp där och vara helt själva var jättemäktigt. Vi hade stora vattenfall precis bredvid och det var väldigt vackert, säger Rasmus.

Under dagarna i Geiranger hann familjen med många aktiviteter och naturupplevelser. De åkte ribbåt på fjorden och Rasmus paddlade ut med sin SUP-bräda. Att han inte hade tagit med något vatten var inget problem, det var bara att paddla fram till en bergsklippa och dricka källvatten när han blev törstig. Edvard, som gillar att fiska, var i extas över de olika sorters fisk han fick. Masken till betet fick de av en äldre kvinna som bodde i närheten. Eftersom ingen butik sålde bete fick de hämta den i hennes trädgård med en hacka. Det blev också en vandring i bergen, även om det blev mörkt ganska fort och familjen fick vända lite tidigare än de hade tänkt.

– Att åka under lågsäsong hade sina för- och nackdelar. Det var verkligen vi och naturen, som en bubbla. Men vissa affärer var stängda och restaurangen i Geiranger var bara öppen i oktober, så vi hann gå dit en gång innan de stängde, säger Jessica.

Eftersom resan gick till Norge och de räknade med dyrare mat hade Jessica planerat och handlat i förväg. Det gjorde att familjen klarade sig hela veckan på husbilens välfyllda kylskåp.

På väg hem från naturupplevelserna vid fjorden blev det ett stopp på spa med utomhuspool. Familjen passade också på att köra så långt upp på Galdhöpiggen de kom innan vägarna kändes för isiga för att köra vidare. Då stannade de i stället för att äta gulaschsoppa i husbilen innan de åkte ner igen. Måltiden intogs denna gång 2000 meter över havet, med en otrolig utsikt.

Så, vad tycker familjen om husbil jämfört med husvagn?

– Just nu ligger husvagnen fortfarande närmast hjärtat, säger Rasmus.
I nuläget reser familjen mest i Sverige men om resorna framöver skulle gå ut i Europa tror de att husbil skulle passa bättre och vara lättare att hantera.
– Jag trivs bra med att resa i Sverige och bygga upp ett bo där vi är. Ibland med förtält, ibland utan. Det är som en minisommarstuga och så länge vi reser så här är husvagn bäst, säger Jessica och avslutar:
– Men i Norge var husbil väldigt smidigt. När vi åkte upp och ner i branta serpentinbackar kändes det skönt med husbil. Det var väldigt härligt att få prova!


Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill