Att campa på vintern kan innebära mycket i vårt avlånga land. Det som kallas vinter i Skåne är inte nödvändigtvis det som kallas vinter i Västerbotten. Oavsett dina vintervanor finns stora möjligheter att resa med mobilt boende.

En husvagn fungerar utmärkt som en liten fjällstuga strax intill pisten. Parkera vagnen inför säsongen och innan snön faller för djup, så kan du njuta under hela vintern. Tänk dock på att husvagnen måste vintersäkras varje gång du lämnar den för att åka hem. Kranar, ledningar, tankar och toalett ska tömmas. Finns vatten kvar finns det risk att något fryser sönder. Ha detta som vana oavsett var du reser eller förvarar ditt fordon under vintern – man vet aldrig när kylan hälsar på.

Med husbil reser du med fördel kortare turer under vintern men oavsett om du ska till fjällen, på en tur till storstaden eller besöka en slumrande nationalpark i väst ska du tänka på att skaffa bra vinterdäck.

Snö ute, varmt och skönt inne – en perfekt plats att landa på efter en dag av upplevelser.

Vintercampa med husvagn

 • Välj en vagn med god isolering för att hålla nere förbrukning av gasol eller el.
 • Ta med snöskyffel och håll rent på taket för att undvika att täppa till ventilationen.
 • Välj en vagn med rör för vatten dragna på insidan så att du kan använda vatten och avlopp trots minusgrader.

Vintercampa med husbil

 • Välj en bil med dubbelgolv med inbyggda färsk- och spillvattentankar samt invändigt avlopp.
 • Använd ett isolertäcke för vindruta och sidorutor för att undvika kallras.
 • Komplettera vinterdäcken med snökedjor för isiga backar.

För både husvagn och husbil är det ett tips att ta med extra gasol, eftersom förbrukningen ofta är större under vintern.

Weinsberg CaraTour

5 x vinterresor i Sverige:

 1. Åk utför i Idre
 2. Turridning i Dalarna
 3. Musikal i huvudstaden
 4. Paddla i Blekinge skärgård
 5. Tivedens nationalpark i vinterskrud

Vill du läsa ännu fler tips om vintercamping kan du göra det i vårt blogginlägg Camping året runt – tips för vintercamping.


Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill