Har du sett de där härliga bilderna på naturen, tagna genom ett husbilsfönster, hört vänner berätta om friheten att kunna vrida ratten efter vad man är sugen på för dagen eller kanske vill du uppleva barndomens campingminnen på nytt. Du är helt enkelt sugen på en husbilsresa men vill inte, eller är inte redo för, att köpa riktigt än. Då kan du spana in Rent and Travel, vår uthyrningstjänst för husbilar. Flera stationer runt om i Sverige som alla arbetar enligt samma koncept gör det bekvämt, enkelt och tryggt för dig att hyra och resa. Skulle du behöva komma i kontakt med en verkstad under resan har vi även flera serviceverkstäder längs vägen.

Men vad är egentligen Rent and Travel? Jo, konceptet ägs av Knaus Tabbert AG och kommer från början från Tyskland där det idag finns över 180 stationer. I Sverige finns i dagsläget åtta stationer runt om i Sverige. Att hyra husbil låter toppen, eller hur? Men ibland kan det vara svårt att ha koll på allt, kanske sitter du redan nu med frågor kring husbilshyra? Ingen fara, här kommer svaren på de allra viktigaste och vanligaste frågorna.

Det viktigaste att ha koll på innan du hyr husbil

Först och främst behöver du ett B-körkort. Ja du hörde rätt! Inga av de husbilar vi hyr ut väger mer än 3,5 ton, vilket innebär att du inte behöver någon tyngre körkortsbehörighet än så. Du behöver inte heller ha någon tidigare erfarenhet av husbil, vi ger dig en grundlig genomgång på plats. Innan bokning behöver du veta hur många ni är som ska åka. Våra husbilar har kapacitet för upp till sex personer, men utbudet av husbilar kan skilja mellan olika stationer. Vill du ta reda på vilka stationer som har tillgängliga fordon för just din resgrupp? Kika in på vår bokningshemsida för att se tillgängliga fordon på respektive ort och för aktuell tidsperiod.

Det finns husbilar för upp till sex personer – och ja, hunden får följa med! Läs mer om det längre ner.

Vad är det som ingår när jag hyr husbil?

Något av det viktigaste för oss vid husbilsuthyrning är trygghet och flexibilitet. Vi vet att semester är dyrbar tid, det enda du behöver tänka på är därför att plocka upp husbilen och sedan är det bara att tuta och köra. När du hämtar husbilen hos oss är den alltid fulltankad och klar, utan några tillkommande milkostnader. Du behöver inte heller tänka på att behöva krångla med egen försäkring eftersom det ingår, händer något så tar vi hand om det. Skulle olyckan vara framme har vi flera stationer runt om i landet, men även samarbete med ett flertal verkstäder som kan hjälpa dig i närheten av var du befinner dig.

Checklista inför din resa

Du har precis bokat en husbil och nedräkningen har börjat. Men vad behöver man tänka på inför själva resan och vad ska man ta med sig? Nedan har vi sammanställt en checklista med allt du behöver veta.

  • Vinterdäck? Hyr du husbil mellan den 1/12–31/3, det vill säga när det är vinterdäckslag, sitter det alltid vinterdäck på som standard. Ska du däremot kanske åka norrut utanför denna tidsperiod, och väderprognosen visar snö och minusgrader, kan du lägga till vinterdäck som tillval.
  • Hur gör jag med bilbarnstolen? I de flesta fall är det inga problem att ta med er bilbarnstol, eftersom det finns Isofix, fästsystem för bilbarnstolar, i de flesta av våra husbilar. Dock är det alltid bra att dubbelkolla med aktuell upphämtningsstation eller vår bokningssupport innan du hämtar ut husbilen. Kontaktuppgifter till stationerna hittar du här och bokningssupporten här.
  • Får jag ta med mig mitt husdjur? Husdjur är varmt välkomna i husbilarna, men mot en debitering för invändigt städ för 1600 kronor. Kom ihåg att välja till detta redan när du bokar!
  • Vad behöver jag ha med mig? Förutom de nödvändigheter som du själv önskar ha med dig på resande fot så kan kaffekokare eller presskanna vara en bra idé för den som inte är förtjust i snabbkaffe. Det finns nämligen ingen kaffebryggare. Du behöver även ha med sängkläder och handdukar såvida du inte lägger till dessa som tillval vid bokning. Köksutrustning, campingmöbler, täcken och kuddar ingår däremot alltid i bokningen. 
  • Vad behöver jag inte ha med mig? Allt som behövs för driften finns i samtliga husbilar så att du slipper stå tomhänt på campingen, som exempelvis elkablar och adaptrar. Planerar du att cykla under resan? Inga problem, cykelställ finns på alla husbilar. 
  • Tiotusenkronorsfrågan: Var kan jag ställa min privata bil när jag hämtat husbilen? På alla uthyrningsstationer finns parkeringsplatser där du kan lämna din egen bil under resan, utan extra kostnad. 
  • Psst! Har du frågor om funktioner i husbilarna eller liknande? Då kan du alltid ringa till den upphämtningsstation där du ska hämta din husbil. Din upphämtningsstation står i bokningsbekräftelsen, du ser också vilken station som är aktuell redan i bokningssystemet på webben.
Isofix fästsystem för er bilbarnstol finns i de flesta av våra husbilar.

Under resan

Utöver att hitta rätt husbil och få koll på packningen är själva resrutten en stor fråga. Då kanske det dyker upp frågor som: Vart kan jag åka? Hur fungerar försäkringen och gäller den även utomlands? Vad gör jag om olyckan är framme?

Vi hoppas givetvis att resan blir problemfri, men ibland är olyckan framme och då är det bra att ha koll på vad som gäller. I bokningsbekräftelsen finns information om var du kan vända dig om problem uppstår. Du har alltid assistans dygnet runt via försäkringsbolaget. Skulle det bli en skada på husbilen behöver du endast fylla i en skaderapport, därefter tar Rent and Travel hand om kontakten med försäkringsbolaget.

Visste du att du kan resa utomlands med din hyrda husbil? Viktigt att komma ihåg är att du vid bokning behöver ange vart du ska åka, om du planerar att åka utanför Sverige. Detta är för att Rent and Travel ska kunna säkerställa att rätt försäkringar finns på plats. På så sätt gäller samma premisser som i Sverige om olyckan är framme när du befinner du dig utomlands. Utomlands gäller andra kontaktuppgifter för assistans, även dessa finns i bokningsbekräftelsen.

Slutligen, vad gör du efter att resan är slut?

Det enda du behöver tänka på är att:

  1. Tanka fulltank, precis som när du hämtade ut husbilen.
  2. Städa husbilen invändigt, såvida du inte bokat städ som tillval.
  3. Tömma toalett och avloppstankar.

Utvändigt städ kan du lämna åt oss, det ingår alltid!

Förhoppningsvis har du nu stenkoll vår uthyrningstjänst Rent and Travel och eventuella frågetecken har rätats ut. Boka din semester redan idag på www.rentandtravel.se. Hoppas att vi ses!

Har du fler frågor om att hyra husbil är du välkommen att ta kontakt med vår bokningssupport på bokning@rentandtravel.se eller 0550-341 90.


Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill