En tur med husvagn eller husbil är perfekt både för avslappning och aktiva aktiviteter. Lugna stunder vid havet eller fartfyllt i naturen. Redan under våren ges flera tillfällen att resa under långhelger eller kanske till och med skollov. Nedan hittar du tips som passar för både spontana turer i närtid och planeringen av semesterns upplevelser. Hoppas att du hittar något du gillar!

En plats väl värd att besöka är vackra Valdemarsvik som ligger inom landskapen Östergötland och Småland. Med sin närhet till tre skärgårdar finns möjligheten att paddla kanot, cykla, vandra eller bara att ha det gott. Promenera i småbåtshamnen och hitta dina egna smultronställen bland alla mysiga badplatser som finns.

65 km söder om Valdemarsvik finner du Västervik, en annan pärla! Tjusts skärgård består av 5000 öar, kobbar och skär och du tar dig runt med båt, skärgårdstrafik, båttaxi eller kajak. Ta en handduk under armen och hitta en egen plats för picknick, fiske och bad. Om du är intresserad av konst eller vill se en levande sommarstad är du också på rätt ställe – fantastiska konstnärer från olika länder har varit i Västervik och målat gigantiska konstverk på husväggar i stan. Andra höjdpunkter är redan spikade och dem hittar du på vastervik.com

Västervik, Foto: Jānis Beitiņš on Unsplash

Ett par mil från gränsen till Dalarna, i norra Västmanland, ligger Sala med sin kända silvergruva. Det är en historisk och kulturell plats med olika aktiviteter för alla åldrar. Du kan boka guidade turer på olika djup och tilldelas en ficklampa att lysa med i mörkret, för en extra spännande känsla! Som längst kan du komma hela 155 meter under marken. För den som vill ha ännu mer äventyr finns höghöjdsbanan som har en åldersgräns på 12 år. Banan har linbanor, hängbroar och andra utmaningar på hög höjd, vilket garanterar pirr i magen och många skratt!

Om du gillar kombinationen av att cykla och friluftsliv, kan en tur på en cykelled kanske vara något! Sweden by bike är en arrangör som har 37 olika leder i varierande längd på 16 olika orter i Sverige. Det finns olika alternativ för både erfarna och nybörjare. In och kika på Sweden by bikes hemsida och gör nästa semester till en naturskön och pulshöjande upplevelse.

Cykeltur i Skanör-Falsterbo, Sweden. Foto: Photo by Karl Hedin on Unsplash

Hoppas att du kunnat hitta något som passar dig och ditt ressug! Fler restips och smultronställen hittar du i kategorin restips.


Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill