Glenn Hysén sittandes framför en husbil ute i naturen

Alla heter inte Glenn i Göteborg. Men några gör det.
Han Hysén, till exempel. Som har en dröm…
– Tänk att kuska runt i England med en husbil och tjöta med olika fotbollsprofiler.

Över 5 400 personer är döpta till Glenn i vårt avlånga land. En majoritet av dem (drygt 1500) bor i Västra Götaland.
Ingen är mer känd eller populär än mannen med Hysén som efternamn.
Glenn Hysén, göteborgaren som går hem överallt.
Som alltid tar sig tid för andra och som går hem i såväl slott som koja.
Och för den delen husbil.
– Jag har ett väldigt gott förhållande till den typen av semester, resande och färdsätt. Kul att se hur det blivit hur inne som helst med husbilar. För mig är det självklart, kan inte tänka mig något bekvämare och mer självständigt. Att komma till en campingplats i dag är exempelvis rena lyxtillvaron med alla faciliteter man kan tänka sig, säger en av våra populäraste idrottspersonligheter genom tiderna.

 

Glenn Hysén tittar ut genom fönstret vid husbilens förarhytt

Foto Tommy Holl

För den yngre generationen ska kanske påpekas att hisingspojken – innan Let´s Dance, Mästarnas Mästare, egna böcker, fräcka historier, krönikör i GT/Expressen, den svenska kommentatorsrösten bakom EA Fifa Sports, invigningstalare på Pridefestivalen, ambassadör för städföretaget Sverige & Co och ofantligt många fler uppdrag – var en av världens bästa försvarsspelare i fotboll.
IFK Göteborg, PSV Eindhoven, (Holland) Fiorentina (Italien) och Liverpool (England) är några av klubbarna den 68-faldige landslagsmannen representerade under sin karriär.
Då han dessutom kom i kontakt med husbilar för första gången.
– Helena, som jag var gift med, hade en syster i Kanada som vi brukade hälsa på under vår semester. Ett flertal gånger hyrde vi husbil och gav oss upp i Klippiga Bergen på vår väg från Edmonton till Vancouver. Helt suveränt. Bara att stanna vid vägkanten, ta en svalkande dusch i ett vattenfall och köra vidare. Grymt smidigt. Sedan dess är det ett sätt att resa som jag uppskattar oerhört mycket. Det enda negativa på den tiden var väl då det var dags att tömma den där behållaren. Jag och svågern körde sten, sax, påse om uppdraget och tyvärr förlorade man ibland. Jag förmodar att det där är lite mindre obehagligt i dag, säger Glenn till Magasinet Vakna Där Du Vill och skrattar.

Glenn Hysén tittar ut genom fönstret på husbilen.

Glenn i Knaus Sun I. Foto Tommy Holl

Vi kan lugna herr Hysén med att det hänt en del på det sanitära området, att utvecklingen gått framåt…
Även om det är uppemot 30 år sedan äventyren i Rocky Mountains finns känslan och minnena kvar och då avser vi inte den del Glenn helst hade varit utan.
– Just friheten att själva bestämma vart man ska är läckert. Likaså enkelheten. Även om ekipaget var tolv meter långt var det inga bekymmer med att parkera eller att vända. Dessutom gillar jag möjligheten att komma ifrån storstäder med sitt brus, det får jag tillräckligt av ändå. Jag har en polare som precis köpt en husbil och förhoppningsvis blir det en tur i sommar.
Får Glenn visa vägen blir det en lång resa genom hela vårt avlånga land.
– I söder skulle Ystad och Smygehuk på den skånska sydkusten få ett besök. Likaså är Bohuslän ett givet mål. Sedan skulle det bli långkörning upp till Piteå i norr. Dock med ett stopp vid Örnäsvallen i Åmål. Den ligger precis intill Vänern och är kanske den vackrast belägna plats för fotboll som jag upplevt.

Glenn Hysén sitter i husbil och tittar på tv:n där fotboll visas

Ibland får man ta paus från solen. Då finns möjlighet att gå in i bilen och svalka sig framför tv-matchen. Foto Tommy Holl

Då har Glenn ändå upplevt en del arenor runt om i världen. Likaså länder och klubbar.
Någonstans i bakhuvudet finns en dröm om att göra en roadtrip i Storbritannien med husbil.
Kanske hälsa på Zlatan i Manchester, ta en bira med materialförvaltaren i Chelsea, bjuda in gamla lagkompisar som John Barnes och Ian Rush för att ljuga en stund eller tjöta med luttrade supportrar i Leeds United.
– Det skulle vara jäkligt fräckt. Fick jag dessutom välja två drömgäster utanför fotbollen står John Cleese, utan konkurrens, överst på listan. Vilka skratt jag skulle få. Rowan Atkinson vore också en sjysst lirare att sitta ned med.
Förmodligen skulle ett sådant möte vara lika trivsamt för två brittiska komiker som för en uppskattad svensk med en stor personlighet och som alltid säger vad han tycker.
Många heter Glenn i vårt land.
Men bara en med efternamnet Hysén.

Skrivet av Vakna där du vill