Alexander Kronlund, producent, låtskrivare och jurymedlem i Idol, har sedan tonåren drömt om en musikstudio på hjul. För några år sedan började han skissa på en idé som äntligen blivit verklighet. Nu åker Alexander runt i en Morelo Loft, som agerar både extraboende och musikstudio med alla möjliga typer av instrument, mikrofoner och kameror. 

Det som från början var en vision om en rullande musikstudio har kommit att utvecklas, och fler kreativa idéer kring vad husbilen kan användas till har tillkommit under vägens gång. Men hur är det egentligen att ha ett kontor på fyra hjul? Enligt Alexander finns det bara fördelar, och att jobba på det här sättet har gett honom mer inspiration.
– Jag testade först Morelon en vecka i april och blev helt fast. Att kunna åka runt och röra sig fritt har verkligen ökat inspirationen och har varit bättre för musikskapandet än vad jag kunnat ana, säger Alexander. 

Husbilen Alexander åker är en av de något mindre modellerna, en Morelo Loft. Han valde den för att kunna åka runt inne i Stockholm också, i mindre utrymmen. 

Livet i en förenklad form

Trots att idén om en rullande musikstudio har funnits med honom länge är det här första gången Alexander faktiskt testar på campinglivet, även om denna typ av campingupplevelse är av lyxigare karaktär. Alexander berättar att han visserligen har erfarenhet av att bo i turnébuss, men att det inte går att jämföra med livet i Morelon. 
– Det här sättet att leva och resa på är helt nytt för mig, och jag är verkligen besatt! Designen är som på en lyxig yacht eller en privatjet, man känner sig lite premium, säger Alexander skrattandes och fortsätter:
– Om det är någon som nästan uppskattar husbilen mer än mig är det nog min fyraåriga son. Han tycker att husbilen och allt vad den innebär är riktigt spännande. Det blir som en extra stuga för mig och sonen, och han har ett playstation där. 

Enligt Alexander är en av de främsta fördelarna med husbilen att han får en helt annan struktur och ordning på saker, vilket även får en positiv inverkan på hans mående. Allt har sin givna plats, det är inget överflöd av saker och till husbilen kan han gå för att samla kraft i lugn och ro. Han beskriver att det är som att ha livet i förenklad form, både när det kommer till jobb och vardag. Några gånger har han ägnat sig åt ”lyxlivs-maximerade” dagar. 
– En riktig lyxdag för mig kan börja med att jag och familjen åker en sväng, innan jag åker vidare in till stan för att ta några möten i husbilen. Efter det kanske jag tar en tur till golfbanan, eller åker och shoppar, och avslutar med ett dopp. Parkerar vid vattnet, kanske sätter mig och läser en bra bok. Det är lyx för mig! De dagarna har jag verkligen känt att ”gud vilken grej det här med husbil är”, berättar Alexander. 

Trots att han bara hunnit ha husbilen i några månader har det hunnits med en hel del utöver att producera musik. Alexander har bland annat checkat av festivalen Lollapalooza, där han stod med Morelon på festivalområdet, och planen är att fortsätta ha med den till evenemang och i olika typer av sammanhang framöver.
– Det har varit både högt och lågt. Allt från djupa, stillsamma samtal till sena, fartfyllda nätter. I början av sommaren hade jag en liten fest med Birkir och Tusse, då var det en riktig partybuss, En annan dag kom min gamla schacktränare förbi och då var det en helt annan stämning. Vi hade även Little Jinders releasefest i husbilen! Så den har minst sagt många användningsområden, och det är precis så jag vill ha det, säger Alexander.  

Mer än bara ett mobilt kontor

Studio och kontor är visserligen det primära användningsområdet, men Morelon är inte bara tänkt för musikskapande. Den används också för att träffa vänner, intervjua kollegor i artistbranschen och andra spännande projekt. Alexander berättar att han har flera planer för produktioner i både video- och ljudformat, men vad projekten är håller han fortfarande lite hemligt. Trots att han har mängder av tankar och idéer kring roliga projekt vill han sålla bland dem, för om något ska göras så ska det göras helhjärtat. Något vi däremot kan avslöja redan nu är att Alexander kommer att vara på plats i Bergholms monter under Elmia Husvagn Husbil – och givetvis har han med sig Morelon. 

Förutom att den mobila studion är en plats för kreativt arbete och musikproduktion är det en trygg plats, vilket är något han värdesätter högt. En frizon och en plats för kvalitetstid med vänner och familj, där återhämtning och vardag kan kombineras med jobb och skapande. 
– Vem vet vad nästa destination blir, kanske åka runt i Europa med familjen. Husbilen kommer nog att dyka upp lite här och där – där jag är, där är Morelon. Jag ser den som en egen liten artist, som jag tar hand om, avslutar Alexander. 

En sak är i alla fall säker, och det är att husbilslivet är något som Alexander, likt många andra, har fastnat för. Det som började som en tonårsfantasi, är idag en del av hans vardag. Vilka spännande projekt vi har att vänta, och vad som blir nästa resmål får vi se med tiden. 


Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com.

Skrivet av Vakna där du vill