Med sin unika natur, sitt historiska arv och aktiviteter för både stora och små kan hela Öland passera som smultronställe. Dessutom ligger den långsmala ön ofta bra till i solligan!

På vardera av öns uddar står en fyr och det tar bara drygt två timmar att köra från Långe Jan i söder till Långe Erik i norr. Längs vägen kan du beundra det Stora Alvaret, ett område som utgör en fjärdedel av öns yta. Här växer flera växter unika för Öland, som Solvändan och Alvarmalört.

 

Öland - Ismantorps borg - Foto: Ölands Turistbyrå

Öland – Ismantorps borg – Foto: Ölands Turistbyrå

 

Många vandrar eller cyklar för att uppleva platser som inte går att nå med bil och det finns flera leder att välja mellan. En av dem är 13 km långa Stora Alvarleden som delvis går genom södra Karlevi naturreservat. Den aktiva kan även ta sig till Haga Park, där många ägnar sig åt vind- eller kitesurfing. Det finns dessutom möjlighet att gå nybörjarkurs på plats. En aktivitet som passar hela familjen är ett besök på Eketorps Borg där roliga aktiviteter blandas med historia, arkeologi och lösgående djur.

Det finns också flera goda upplevelser på ön. På Kackelbryggeriet bryggs öl utifrån sinne och säsong. Mellan 26 juni och 13 augusti är det möjligt att gå på visning av bryggeriet och delta i ölprovningar på plats. Dessutom har intilliggande Kackelstugan ett gediget artistprogram under sommaren. Den som föredrar vin kan istället boka en guidad tur på Håks Gård utanför Mörbylånga. Under turen berättar grundarna om idén bakom vingården, odlingen och framställningen. Ett besök kan bokas året om, men odlingarna är trevligast att se under vår, sommar och höst. När det är dags för en paus är ÖlandsChoklad ett trevligt alternativ som erbjuder både italiensk glass och praliner.

Skrivet av Vakna där du vill