Du behöver inte resa till en avlägsen, sandig öken för att testa på kamelridning. Det räcker att styra husvagnen till västkusten och Sveriges sjunde största ö – Orust.

På Myckleby Nedergård träffar du bland annat Max, Ivan, Bianca, Fatima, Öland, Lotta, Tabon och Anton – ett gäng glada kameler som hela familjen kan skumpa omkring på i en halvtimme.

Är du inte modig nog att hoppa upp på den höga kamelryggen finns det dromedarer, getter, alpackor, lamadjur, åsnor och emuer att titta på på gården.

I det lilla samhället Myckleby på Orust finns det gott om hästar och kor. Det var också en av anledningarna till att bonden Göran Andersson och hans sambo Helena Helgesson för ungefär sex år sedan valde att satsa på något annat, nämligen kameler och dromedarer. Det var inte enkelt att få tag på djuren från början men till slut hittade de sina första kameler på Öland, via Cirkus Maximum. Idag finns det ungefär tio kameler på gården.

Kamelridningen har under åren etablerats och blivit en populär aktivitet. Många besöker gården för att fira födelsedagar, möhippor eller andra glada events. Även familjer besöker Myckleby Nedergård för att prova på en annorlunda upplevelse. Under en halvtimmes ritt hyr man upp till fem kameler, eller om man hellre föredrar dromedaren Ahmed, för ungefär 800 kronor. Sällskap kan själva plocka med sig egen mat och kombinera ridturen med en picknick eller grillning på gårdens mysiga rastplats.


Foto: Anna Andersson

Skrivet av Vakna där du vill