Att driva eget företag med olika kunder runt om i Sverige, och ibland i Norge, ställer vissa krav på flexibilitet. Detta löste Lasse Karlsson genom att byta ut lägenheten i Ljungby mot en husbil av märket Knaus och modellen SUN I 900.
– Det har verkligen underlättat för mig. Nu kan jag bo två meter ifrån arbetsplatsen och snabbt och smidigt infinna mig hos mina kunder, berättar Lasse.

Som egenföretagare inom industrilackering har Lasse Karlsson olika arbetsplatser inom en radie av 25 mil. Han har drivit företag sedan 1995, och 2007 blev året då han bestämde sig för att skaffa husbil.
– Min allra första husbil var en mindre modell, och den var tänkt att endast användas för privata resor och utflykter. Jag trivdes bra med husbilslivet och 2016 köpte jag min första husbil från Knaus. Senare, samma år, köpte jag en ny. Jag var i behov av en större och mer modern husbil, så då blev det en Knaus SUN I 900 från Sehammars Husvagnar.

Lasse fick upp ögonen för den frihet som finns med att kunna bo överallt, när som helst.
Med husbil slapp han vara låst till sin lägenhet på hemmaplan, och när kunder ringde och ville ha dit honom inom några dagar slapp Lasse helt plötsligt fundera på praktiska saker som boende och resa. Nu kan han istället dra av mil och moms på företaget, och han möts av positiva reaktioner på den flexibilitet som arbetsliv i husbil medför.

Lasse Karlsson åker landet runt i sitt jobb som industrilackerare, och tack vare husbilen har han alltid nära till arbetsplatsen. Bild: Lasse Karlsson

Lasse är ute på jobb med sin husbil ungefär 4–5 dagar i veckan, och har sedan 2016 spenderat runt 800 arbetsnätter i den. Husbilen som han reser i är väl utrustad med bland annat golvvärme, solceller och litiumbatteri. Tillsammans med bekväma stolar och säng samt en stor tv har husbilen det som krävs för att Lasse ska trivas.
– Att bo i husbilen känns verkligen som att vara hemma, vilket det också ska göra. Jag har verkligen lagt krut på att hitta en husbil som har vad jag behöver både för arbetet och privat.

Lasse berättar vidare hur han tack vare solpanel på taket och litiumbatteriet är helt självförsörjande, och att han kan stå flera dagar utan att behöva koppla på ström. Dessutom reser han året runt i sin husbil, oavsett temperatur och årstid.
– Jag har stått ute med husbilen i minus 20, utan problem. Tack vare halogenlamporna smälter snön bort snabbt och man får en riktigt bra sikt på runt 800 meter. Kör man mycket så är det verkligen viktigt att kunna se bra, säger Lasse.

De fyra årstiderna är inget hinder för Lasse, som är ute på sina arbetsresor året runt. Bild: Lasse Karlsson

Trots utbudet av vackra naturområden väljer Lasse oftast att ställa sig i närheten av den aktuella arbetsplatsen, men då hans husbil rymmer plats för cykel ökar frihetskänslan ytterligare. Utöver arbetsresorna spenderas en stor del av semestern och flera helger ute på vägarna.
– Öland är en favorit. Även om jag varit där flera gånger så finns det alltid något nytt att upptäcka. Annars är västkusten en klassiker, som att åka till Marstrand över en helg.

Både Norge och Öland är riktiga favoriter under semestertider, två platser som bjuder på fantastiska vyer. Bild: Lasse Karlsson

Inför framtida arbetsresor har Lasse beställt en ny husbil, en Knaus 900 SUN I från modellår 2021, då han trivs med att vara uppdaterad när han ska ut på vägarna. Vikten av att investera i en husbil som möter ens behov är Lasses viktigaste tips.
– Man kan ju börja med en billigare och mindre modell, för att känna av vad man saknar. Men att ha allt som man behöver när man jobbar och bor på det här sättet är verkligen det som också gör att det fungerar så här bra, avslutar Lasse.

Lasse Karlsson

Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill