Sommaren är äntligen här och längtan efter att resa är – som vanligt den här tiden på året – starkare än någonsin. Under sommarhalvåret är det inte heller ovanligt att man börjar gå i tankarna om ett nytt fritidsfordon. Kanske är du, likt många andra, lockad av vanlife-trenden. Ett mindre campingfordon som är lika smidigt i stadsmiljö som på landsbygden. För den som letar efter en kombination av smidig och välutrustad är världsnyheterna Knaus Tourer Van Vansation och Weinsberg X-Cursion Van väl värda att spana in.

Under förra året lanserade Knaus Tabbert två minst sagt imponerande nyheter för modellår 2023: Tourer Van Vansation och X-Cursion Van Edition [PEPPER]. Efter många månader av längtan kom de nyligen till Sverige – och de har minst sagt varit värda att vänta på.

Knaus och Weinsbergs två nyheter är nästintill identiska, vi skulle kunna kalla dem ett syskonpar. Unikt för fordonen är att de är lätta och smidiga som en campervan, men med samma format, egenskaper och utrustning som en husbil. Med andra ord: nätta utan att vara avskalade. En perfekt modell för dig som väljer mellan husbil och plåtis. Men även för dig som tidigare ägt ett större fritidsfordon och som letar efter något mindre – utan att behöva kompromissa när det kommer till utrustning. Modellerna kommer i två planlösningar: 500 MQ och 500 LT. Det som skiljer varumärkenas modeller åt är endast utseendet och vissa specifika Knaus- respektive Weinsberg-egenskaper.

X-Cursion Van sticker minst sagt ut från mängden

Gemensamt för de två planlösningarna är att de är byggda på ett VW T6.1 chassi, har rymliga och välutrustade kök och många smarta förvaringsmöjligheter. Det går dessutom att addera två extra sovplatser i form av en taksäng som finns som tillval. Taksängen är placerad i fronten under det stora panoramafönstret, och ger minst sagt känslan av att sova under stjärnorna. När den inte används trycker du bara in den, samtidigt som ”låsningen” öppnas med en spak.

Men vad skiljer egentligen de två planlösningarna åt? Det tänkte vi svara på nu!

Vad är specifikt för 500 MQ?

  • Fast dubbelsäng med plats för två i husbilens bakre del.
  • Justerbar dusch som är höj- och sänkbar – med andra ord kan du dra nytta av både ett komplett badrum och en generös dubbelsäng. Duschkabinen kan enkelt höjas till en ståhöjd på 190 cm och sänkas till samma höjd som den intilliggande sängen när den inte används. Smidigt värre!
  • Rymligt bakre garage med plats för såväl cykeln som campingutrustningen.
Rymligt garage i 500 MQ

Vad är specifikt för 500 LT?

  • Utöver den valbara taksängen finns två sovplatser: den rymliga sittgruppen i bilens främre del konverteras enkelt till en dubbelsäng.
  • Fast badrum med svängbart handfat. När du ska duscha kan du därför svänga undan handfatet för mer rymd och ett större duschutrymme.
  • Planlösningen 500 LT har ett mindre garage än 500 MQ, vilket ger en rymligare boendeyta och större sittgrupp med plats för sex personer.

Nyfiken på att veta mer om årets (kanske hetaste) nyheter? Läs mer om Knaus Tourer Van Vansation här och Weinsberg X-Cursion Van Edition [PEPPER] här.


Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill