Vi har redan sagt adjö till januari, och det är dags att säga hej till nya äventyr. Kanske är det hög tid att skaka av sig vintertröttheten och planera in nästa paus för att göra vardagen lite mer spännande? I detta inlägg lägger vi fokus på något så härligt som våra nationalparker!

Vare sig du längtar efter att rulla fram längs vägarna i veckor eller åka på en snabb tur, så bjuder Sveriges nationalparker in till både äventyr och frihet. Packa in dig i husbilen eller husvagnen och ge dig ut på vägarna för att skapa nya minnen, från korta ögonblick till långa resor.

Sveriges 30 nationalparker bjuder på storslagna naturupplevelser i vår finaste natur, så med andra ord finns det alltid en nationalpark redo att bli upptäckt. Från vidsträckta fjäll i norr till trolska bokskogar i söder – och med husbil eller husvagn som respartner blir det både enklare och roligare att utforska!

Vi har listat några av nationalparkerna som är väl värda att upptäcka, i olika delar av landet, för närhet till naturen oavsett utgångspunkt.

Norrland – Utforska Norrlands storslagenhet

Abisko nationalpark bjuder in till arktisk vildmark, med möjlighet att njuta av magnifika vyer över Torneträsk och Lapporten. Hit åker många för att se norrsken, men du kan också gå vandringsleder, ta linbanan upp på fjället och förundras av de många utsiktsplatserna!

Äventyrslystna kan vandra bland höga berg, glaciärer och vilda älvar i Sarek, som är Sveriges mest orörda nationalpark. Här finns också möjlighet att testa fiskelyckan i de klara vattendragen och med lite tur även skymta renar, björnar och fjällrävar.

Sarek nationalpark. Naturvårdsverket, Foto: Mikael Svensson, Johnér

Mellansverige – Upptäck skogsrika landskap

I Fulufjällets nationalpark möts du av Skandinaviens högsta vattenfall, Njupeskär, och ett unikt höglandslandskap. Om du tar dig upp längs den branta stigen runt fallet, är belöningen en spektakulär utsikt och möjligheten att ta ett uppfriskande dopp i vad som kan betraktas som världens vackraste infinitypool!

Njuperskär. Naturvårdsverket, Foto: Alf Linderheim, Naturfotograferna, TT-bild

Mellan Vänern och Vättern ligger Tivedens nationalpark, med den magiska Trollkyrkan, grottor och vildmarkssjöar. Cykla någon av cykellederna eller vandra i blockmarker med upp till 10 meter höga klippblock som har kommit med inlandsisen.

Svealand – Upplev kultur och idylliska miljöer                                            

För naturälskare är Färnebofjärdens nationalpark ett paradis! I detta unika älvlandskap med sjöar, forsar och skogar finns chans att beskåda det märkliga mötet mellan nord- och sydsvenska djur- och växtarter. Här kan det vara läge att ta fram kikaren för att se några av de 100 häckande fågelarterna!

I Tyresta nationalpark finns vildmark och riktig urskog nära huvudstaden. Här möts du av hundraåriga tallar och glittrande skogstjärn i det största urskogsområdet söder om Dalälven. Det är inte tillåtet att plocka blommor och växter här, men när säsongen är rätt, varför inte ta med korgen på en dagsutflykt för svamp- eller bärplockning?

Tyresta nationalpark. Naturvårdsverket, Foto: Nicklas Wijkmark

Götaland – Utforska mångfald och Skånes höjder

Store Mosse nationalpark är belägen i hjärtat av Småland. Här finns storslaget mosslandskap och fina vandringsleder. Vid den skyddade fågelsjön Kävsjö kan du grilla, eller varför inte klättra upp i fågeltornet för att få njuta av fåglar på riktigt nära håll!

Söderåsens nationalpark ligger öster om Helsingborg, och bjuder på lövskogar, höga klippor och strömmande vattendrag. Här finns även Skånes hösta punkt som ger oss en hänförande utsikt över det skånska landskapet.

Söderåsens nationalpark.

Oavsett om du är en erfaren eller mindre erfaren vandrare, uppskattar cykling, fiske, fågelskådning eller bara längtar efter att uppleva sevärd natur, har Sveriges nationalparker något för oss alla. Dessutom är lågsäsongen den optimala tiden att ge sig i väg för att undvika trånga vandringsleder och väntetider vid utsiktsplatserna.

Så, nu kanske är den perfekta tiden att rulla i väg i fritidsfordonet, andas in frisk luft och upptäcka de fantastiska landskapen som nationalparkerna har att erbjuda.


Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill