Runt om i landet finns våra härliga återförsäljare. De är hejare på husvagnar och husbilar men vet såklart också mycket om vad som händer på deras orter i sommar. Här delar några av dem med sig av sina tips. Den som reser i Sverige i sommar har mycket att hitta här, både när det kommer till aktiviteter, restaurangtips och vackra platser att besöka!

 

Bada med Interboat
På Lost City i Gustavsvik finns mer än bara bassänger – här väntar ett riktigt vattenäventyr. Här finns vågmaskin, klättervägg och några av Sveriges längsta vattenrutschbanor. Allt i en spännande miljö med mystiska ruiner och vilda forsar. För den som föredrar att varva ner, basta och bada bubbelpool finns också relaxavdelning.

 

Käka kött med Sehammars
Mitt på Larmtorget på mysiga Kvarnholmen ligger Kalmar kött & bar. Restaurangen serverar stans godaste kötträtter, överlägsna desserter och fantastiska drinkar. Menyn anpassas efter säsong och fokus ligger på lokala råvaror.

 

Roa dig med City Bil & Husvagn
En given göteborgsklassiker är såklart Liseberg! Här finns något för alla, oavsett om du vill åka så mycket som möjligt, ta en dans på polketten, se artister uppträda på Stora Scenen eller äta sockervadd.

Liseberg Foto: Matthew Bargo via Wikimedia Commons

Liseberg Foto: Matthew Bargo via Wikimedia Commons

 

Åk på kryssning med Husbilslandet
I Kristinehamn finns en nutida bojort, den skeppstyp som finns avbildad i stadens stadsvapen. Under sommaren arrangeras flertalet kryssningar med olika teman och det går även att äta 3-rätters middag på fartyget. Bland barnen står piratturen högt i kurs.

 

Fiska med Bengt i Örkelljunga
Runt Örkelljunga finns många sjöar. En av dem är Hjälmsjön där du kan hyra kanot och paddla på det blanka vattnet. Badplatsen Mammas vik har toalett, brygga och grillplats och är tillgänglighetsanpassad. I sjön finns också flertalet fiskarter och fritidsfiskaren kan ägna sig åt spinn, flugfiske och mete.

 

Pinfärska musslor med Backamo Husvagnscenter
Som namnet antyder är det musslan som står i center på Musselbaren i Ljungskile. Här har du en härlig restaurang med idén att skapa en bohuslänsk gourmetupplevelse. Utöver själva restaurangen finns närodlade produkter, musslor och tillbehör till försäljning.

 

Fika med Lödde Husvagnar
Bland butikerna på Mårtensgatan i Kävlinge ligger Café M. I disken finns flera sorters mackor och fika att avnjuta tillsammans med en god kopp kaffe. Lokalen är inredd på ett gammaldags och hemtrevligt sätt med många möbler köpta på loppis. Lite av en nostalgitripp till svunna tider alltså!

 

Cykla dressin med RIPS
Österlen har många smultronställen, ett av dem är Fyledalen som är känt för sin vackra naturupplevelse, djur och sällsynta fåglar. Det är populärt att cykla dressin från Tomelilla till Fyledalen på de gamla järnvägsspåren som finns kvar. Turen är 18 km och tar ungefär två timmar tur och retur. På vägen finns både rastplatser och en kiosk där du kan stanna för en fika.

Brösarps backar, Skåne. Foto: Anders Tukler / Region Skånes bildbank

Brösarps backar, Skåne. Foto: Anders Tukler / Region Skånes bildbank

 

Testa tacoschnitzel med Codat
I den gamla tågstationen i Kinna serveras fantastiska wienerschnitzlar i alla dess former. Restaurangen drivs av en kvinna vars pappa är österrikare och här finns både traditionell schnitzel och nytänkande varianter som tacokryddad schnitzel, schnitzel-wrap eller schnitzel till sallad.

 

Gå på festival med Bengts Husvagnar
Varje år hålls Matfestivalen i Skövde Centrum och i år är det den 25–26 augusti som gäller. Utöver välsmakande mat av lokalproducerade råvaror och god dryck finns ett program med aktiviteter och en scen med underhållning.

 

Upplev historia i skärgårdsmiljö med BW Fritid
Norrbyskär är en ögrupp i Västerbottens skärgård. Här finns spår från tiden då Sverige var stora på timmerflottning och samhället hade en blomstrande sågverksindustri. Idag finns pråmvrak och andra kulturspår kvar, i ångmaskinhuset drivs ett museum och den gamla skolan är en lägergård. Barn kan leka på Lilla Norrbyskär där en historisk miljö återskapats.

 

Uppsalabornas Riviera med Knivsta motor
Öregrund är en pittoresk liten stad som under sommaren lever upp med krogar, caféer och små butiker. Härifrån är det lätt att ta sig till Gräsö där det finns många restauranger och bra uteliv. På Gräsö kan du även vandra, cykla och bada från någon av alla badklippor.

 

Åk ånglok med Fri-bo
Gräfsnäs slottspark är otroligt fin stora delar av året och under sommaren hålls många evenemang. Under sommarhalvåret kör Anten-Gräfsnäs Järnväg tur och retur mellan Anten och Gräfsnäs med ånglok och vagnar ifrån slutet av 1800-talet. I parken finns ett medeltida slott som uppfördes på 1500-talet, ett barnvänligt bad med bryggor, en fin restaurang och kiosk. Möjlighet finns att fricampa, antingen på en grus- eller gräsplan.

Anten-Gräfsnäs Järnväg Foto: Stefan Lindberg via Wikimedia Commons

Anten-Gräfsnäs Järnväg Foto: Stefan Lindberg via Wikimedia Commons

 

Aktiv resa med Fritidsprodukter
Åre är lika levande på sommaren som på vintern och den aktiva har mycket att hämta. Här finns downhill cykling, forsränning, bergsklättring, ziplining, paddling, vandring, kiting, skärmflygning och underbar natur. Andra tips är att ta kabinbanan upp på Åreskutan för utsikten och top-of-the world känslan, eller bada och basta på Holiday.

 

Hembygdsgård med LW Husvagnar
I Fagersta finns Västanfors-Fagersta Hembygdsgård, en fin plats som är väl värd ett besök. Gården är öppen året om och här finns hembakad fika på Kaffestugan, utställningar och guidade visningar. Alldeles intill Strömsholms kanal finns sommaröppna Hamnkrogen med mat, dryck och musik som ljuder över vattnet.

 

 

Skrivet av Vakna där du vill