För varje år som går säljs fler elbilar, och 2023 var årets mest sålda bilmodell just en eldriven sådan. I takt med utvecklingen har frågan om eldrivna campingfordon växt sig allt starkare – exempelvis för elbilskompatibla husvagnar. Knaus var snabba på bollen och mötte efterfrågan genom lanseringen av husvagnsmodellen Yaseo; elbilens bästa vän.  

Men hur skiljer sig Yaseo från andra husvagnsmodeller? Jo, i och med att el- och hybridbilars räckvidd påverkas av bland annat vikt, kan en för tung lastvikt ställa till det under längre resor. Batteriet tar helt enkelt slut snabbare och räckvidden blir kortare. En elbil är också tyngre än en konventionell bil, vilket gör att en större del av ekipagets sammanlagda vikt hamnar i bilen. Det gör att husvagnen behöver bli lättare för att man ska kunna dra den med vanligt B-körkort. En lösning är att bygga husvagnar med så lågt luftmotstånd och låg vikt som möjligt – vilket är precis vad Knaus har gjort. Nya Yaseo har en lättviktskonstruktion och en aerodynamisk front, vilket minskar förbrukningen av elektricitet. Men att den är elbilskompatibel betyder inte att modellen inte lämpar sig för fossildrivna bilar – tvärtom. Den lättare vikten innebär att bränsleförbrukningen minskar, med andra ord gynnas räckvidden oavsett dragbil. 

Sittgrupp eller dubbelsäng? Både och – väggen med träpanel kan fällas ner för att bli sovyta

Platsbesparing med stort P

Knaus Yaseo finns i två planlösningar: 340 PX och 500 DK. Den förstnämnda är något mindre med en längd på 348 cm och två sovplatser, medan 500 DK är 528 cm lång med 3–5 sovplatser. De båda planlösningarna är byggda med Knaus FoldXpand-teknik som ger mer utrymme interiört, utan att yttermåtten påverkas.

Trots sin nätta storlek har 390 PX både frontkök med induktionshäll och kylskåp, samt hygienutrymme med toalett och handfat. Med tanke på storleken kan man tro att det är trångt interiört. Men vi skulle säga att det faktiskt är raka motsatsen. Att Knaus har erfarenhet att jobba platseffektivt märks tydligt! Utöver kök och badrum finns en rymlig sittgrupp och gott om förvaring i form av skåp och lådor. Men, vart är sängen? För att maximera ytan ytterligare är dubbelsängen gömd i den bakre väggen. Den tas enkelt fram med ett handgrepp och fälls ner över sittgruppen. 

Planlösningen 500 DK är något större, men fortfarande en relativt nätt och liten vagn. Här finns det dock desto fler sängplatser: upp till fyra vuxna och ett barn. Hur? De är också dolda! Likt i 390 PX finns en dubbelsäng som enkelt fälls ner över sittgruppen i husvagnens främre del. I den bakre delen finns en loungehörna där soffan kan göras om till ytterligare en säng för två personer. Önskas en ytterligare sängplats? Ovanför loungen finns en mindre säng för barn som enkelt kan fällas ner vid behov. Men loungedelen har fler smarta funktioner än så. Till exempel kan sittbänken till höger om badrumsdörren flyttas och vips får du ett rymligt duschutrymme, som i sin tur nästan fördubblar badrummets storlek.

Dubbelsängen i 390 PX – dold av en stilren trävägg
Loungehörnan och det utfällbara sängskåpet för de yngre familjemedlemmarna.

Vad gör Yaseo till elbilens bästa vän?

Men, om vi spolar tillbaka bandet och återgår till vad som gör Yaseo elbilskompatibel. Som tidigare nämnt har modellen en lättviktskonstruktion och en 14 procent mer avskalad frontyta, vilket ger ett lägre luftmotstånd och vikt. Dessutom är modellen självförsörjande med konstruktionen E.Power, vilket kan förse vagnen med ström från dragbilen. I och med att Yaseo i grundutförandet är eldriven och utan gasolflaskor sparas upp till 30 kilo av vikten. Detta, i kombination med de multifunktionella lösningarna, sparar inte bara resurser, det möjliggör också modern husvagnscamping – utan att tumma på komforten.

Förvaring finns det gott om, trots den kompakta konstruktionen

Fem snabba om Yaseo 

  1. Två planlösningar: 340 PX och 500 DK.
  2. Smarta lösningar, som dolda sängar och förlängningsbart badrum.
  3. Utrustad med elektrisk utrustning som standard, såsom induktionshäll, luftkonditionering och kylskåp.
  4. Förvaringsmöjligheter, stora som små, i husvagnens samtliga delar.
  5. Grundpris från 309 900 kronor. 

Redo att ge dig ut på äventyr med Yaseo som sällskap? Kontakta någon av Knaus återförsäljare här.


Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill