Maria och Magnus Johnsson reser mycket tillsammans med sina två barn och med Marias bror och svägerska. Dessutom är Maria med och samordnar Knaus-träffar via Facebook.
– Att träffa nya människor man inte hade stött på annars är en av tjusningarna med husvagnslivet, säger hon.

För 20 år sedan fick Magnus och Maria ett infall och bestämde sig för att skaffa husvagn. De hittade en som föll dem i smaken, slog till och började fricampa. Nu är de inne på tredje vagnen. Bytt har de gjort dels när det blev för trångt för familjen och dels när de inte längre behövde barnkammarvagn. Barnen är fortfarande med på de längre resorna och de åker ofta tillsammans med Marias bror Stefan och hans fru Lise.
– Det är viktigt för oss att vi kan umgås många i husvagnen, så vi har alltid prioriterat sällskapsytor, berättar Maria.
Den här säsongen är även schäfern Gibson, 7 månader, med för första gången.

Plats för umgänge. Det är viktigt för Magnus och Maria att kunna bjuda till fika i husvagnen. Foto: Tommy Holl

Plats för umgänge. Det är viktigt för Magnus och Maria att kunna bjuda till fika i husvagnen. Foto: Tommy Holl

 

Det bästa med husvagn

Att kunna packa med sig allt, ha sitt eget och inte vara beroende av någon annan är några av fördelarna med husvagn tycker Johnssons. De gillar inte att bestämma för mycket i förväg och husvagnen gör det enkelt att vara flexibel.
– Allt är klart direkt när vi kommer fram. Det är bara att veva ut markisen och ställa fram möblerna, säger Maria.
Den egna husvagnen har en bra planlösning som fungerar att resa både två eller flera i. Den är rymlig men tillräckligt smidig för att komma in på de flesta ställen. Det finns ordentligt kök och toalett, vilket underlättar när paret fricampar.

Att resa som Maria och Magnus

Maria och Magnus reser främst under vår, sommar och höst. Ofta är bara slutmålet eller resans riktning bestämd, hur de kommer fram tar de som det kommer och de står sällan på samma plats mer än två nätter.
– Vi gillar inte att bestämma för mycket i förväg utan föredrar att åka iväg och se vart vi hamnar, berättar Maria.
Därför håller de sig också till att resa inom Sverige; att ta husvagnen ut i Europa skulle kräva mer planering. Dessutom tycker de att det finns mycket att uppleva i Sverige.

Det senaste året har Maria varit med och via Facebook arrangerat träffar med andra som också kör Knaus. Då träffas flera sällskap för att umgås, äta och titta på varandras vagnar.
– Det är inte svårare än att vi bestämmer en helg och en camping så kan de som vill vara med komma dit. Vi brukar prata med campingen innan så att alla får stå tillsammans, berättar Maria.
På träffarna upplever de att de möter människor de inte hade kommit i kontakt med annars.
– Sedan kanske vi inte träffar dem igen, men vi bär med oss dessa möten, berättar Maria som vill uppmuntra andra att ordna liknande träffar.

Stefan,Magnus, Lise och Maria tillsammans med hundarna. Foto: Tommy Holl

Stefan,Magnus, Lise och Maria tillsammans med hundarna. Foto: Tommy Holl

Bästa resan

– Det måste nog vara den allra första jag och Magnus gjorde tillsammans, utbrister Maria.
Resan gick bra trots att de inte visste någonting vare sig om husvagnslivet eller hur campingar fungerade. Redan då fricampade de mycket och såg både Småland, Blekinge och Skåne. Utöver det tycker de att alla turer är goa och har sin egen charm. Om det regnar anpassar de aktiviteterna och gör saker inomhus. Kommer de till en plats de inte tycker om åker de vidare, och då blir semestern aldrig dålig.

 

Alltid med på resan

Kamera, böcker, grillen, gitarren, gott vin eller whisky. Och badkläder – det är viktigt med badkläder!

 

Tips från Semesterfixarna

Med en Omnia-ugn kan du laga allt som lagas där hemma.
Var inte rädda att träffa andra. Våga bjud in, det kan göras både på plats och via Facebook-grupper.
Stressa inte på semestern och bestäm vad som är viktigt. Man måste inte stå på en flashig camping utan det kan räcka med en badplats eller ett berg för barnen att klättra i. Och man måste inte förutse allt, saker går alltid att lösa.

 

Vilka är semesterfixarna?

Ålder: Maria 54 och Magnus 52
Husvagn: Knaus Sudwind Scandinavian Selection 650 UDF
Bor: Lödöse
Husvagn sedan: 1996
Campingnätter per år: 20–30

 

 

Är du intresserad av att delta i Knaus-träffarna eller ordna egna? Gå med i Facebook-gruppen Vi med Knaus husvagnar och husbilar eller undergruppen Vi med Knaus 650/690 udf.

Skrivet av Vakna där du vill