Äntligen är våren här! Det vankas inte bara rödare streck på termometern utan även en del röda dagar i kalendern. Dags att packa weekendbagen och ta en spontantur till någon utav Sveriges dolda pärlor. Åker du i husvagn eller husbil slipper du även skrymmande packning och kan njuta ännu mer av den fantastiska naturen som du kommer att omges av.

Nedan har vi samlat olika destinationer som passar de flesta, vare sig du är äventyrlig och vill uppleva lite mer fart och fläkt, eller om du hellre vill ta del av en mer kulturell vistelse.

Mölle

Om du inte redan har besökt Skånes vackraste plats är det verkligen dags att ta en sväng till Mölle. På sommaren kryllar det av turister som vill upptäcka det fantastiska naturreservatet, fika på glassbaren och kolla in det häftiga konstverket Nemis av Lars Viks på stranden.

För att undvika turistsvärmen är ett hett tips att besöka byn redan på vårkanten. Då är det möjligt att i lugn och ro upptäcka allt som erbjuds, utan att behöva trängas. Här finns även gott om parkering och nära till camping.

Mölle

Carl Larsson-gården

Har du vägarna förbi Dalarna och är intresserad av konst och inredning, då är Carl Larsson-gården en destination som du inte får missa. Här möts du av starka färger och konstverk som är bevarade i konstnärsparets dåvarande hem.

Under våren när blommorna börjar slå ut är det ett ypperligt tillfälle att ta en rundtur i trädgården som har bidragit till en stor inspiration i många svenska hem. Utöver den grönskande gården finns det ett mysigt fik som passar perfekt efter en dag av konstnärsintryck.

Carl Larsson-gården

Trollforsen 

Trollforsarna är ett forsområde i Pite älv som ligger i Sveriges längsta ekopark. Här får du uppleva Norrlands häftigaste natur och dess starka krafter. Det skummande vattnet tillsammans med den täta skogen är som taget ur en sagobok med troll och magiska väsen.

Trots den vildvuxna naturen är det lätt att ta sig fram, det finns gott om informationsskyltar och stigar som leder dig i rätt riktning. Du har även möjlighet att testa fiskelyckan här.

Little Rock Lake & Dumme Mosse

Befinner du dig längre ner i landet och vill ta en äventyrlig spontantur till Småland, då får du inte missa Little Rock Lake Zipline. Här kan den våghalsige glida runt bland trädtopparna och omges av de småländska skogarna.

Bild: Little Rock Lake AB / Fotograf: Sofia Ernerot

Om du hellre vill ha fötterna på marken erbjuds fina promenadstråk runt Dumme mosse som är ett av Jönköpings största myrområden. Här finns det bland annat förberedda platser för både picknick och mysiga grillplatser.

Blå grottan

Om du vill fortsätta på upptäckarspåret, är den blå grottan i Klackberg väl värd ett besök. Här finns det spår av flera hundra år gammalt bergsbruk, där kalk brutits ända sedan medeltiden.

Den mystiska pärlan erbjuder fantastiska stigar och trappor som leder rakt genom berget där man möts av ett lysande anemonblått vatten. Det finns även broar som går över djupa välbevarade gruvschakt som ger en inblick i hur arbetet i gruvan såg ut förr i tiden.

Eftersom naturen här är kalkrik finns även flera sällsynta växter. Exempelvis den röda orkidén och ormbunken Murruta, som bara växer i kalkbrott.


Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill