I Malmslätt, Linköpings kommun, bor Lars och Helén i en villa med sin elvaåriga son Fridh. Ja, åtminstone om man pratar fast boende – för stora delar av året spenderar familjen i sin Morelo.

– Det är vår sommarstuga, vinterstuga, utlandsresa, gäststuga och vårt hotell. Det finns oändliga möjligheter, menar Helén.

Husbil har inte alltid varit en del av familjens liv. Det var Helén som planterade idén, då hon hade hyrt en husbil när hon var 20 och tyckte att det var en rolig form av semester. Lars däremot var mer skeptisk. Idag å andra sidan, är det han som är den största entusiasten.

– Vi började med att hyra husbil två somrar, för att testa på hur det var. Vi alla fick mersmak och bestämde oss för att köpa en egen. Nu är vi inne på vår andra husbil, berättar Lars.

Anledningen till att det blev just Morelo har både Lars och Helén svårt att sammanfatta med några få ord.

– Vi ville dels åt vattenkapaciteten och vår husbil rymmer 350 liter färskvatten. Vi kan stå en hel vecka på ett och samma ställe, utan att fylla på. Det blir en helt ny nivå av självständighet och komfort, säger Lars.

– Vi åker också på skidresor, varje sportlov bär det av till Branäs. Då är det såklart viktigt att husbilen fungerar och håller värmen även under vintern. Det är ytterligare en anledning till att vi valde just Morelo, förklarar Helén.

En till sak som familjen uppskattar med sin husbil är det stora utrymmet. Det har varit extra fördelaktigt, då de är tre personer som semestrar ihop.

– När det regnar under semestern behöver vi inte sitta hopklämda inne i husbilen och gå varandra på nerverna. Fridh brukade köra radiostyrd bil och leka på golvet när han var liten, medan vi kunde slå oss ner och surfa eller göra något annat. Det är riktigt bekvämt, säger Helén.

Att familjen uppskattar sin husbil råder det ingen tvekan om. Vilket är en förutsättning, med tanke på hur mycket tid de spenderar i den. Med undantag från december till februari, snittar familjen två helger i månaden i sin Morelo. Utöver det ägnas alla årets skollov åt husbilsresor. För att inte tala om sommarsemestern.

– Vi passar på att åka när Fridh är ledig och kan följa med. Ibland åker vi inte till ett klassiskt resmål, utan hem till nära och kära. Jag kommer från Uppsala, så alla mina gamla vänner och familj håller till i Uppland. När vi åker dit och hälsar på är det helt perfekt med husbilen, för då behöver vi inte känna att vi tränger oss på. Vi sover i husbilen, kanske till och med äter frukost – och sedan ses vi igen lagom till att alla har fått vakna och klä på sig, skrattar Helén.

På frågan om var familjen brukar semestra, märks det att det här är ett gäng som har upplevt många olika platser.

– Västkusten är återkommande och vi tycker mycket om Marstrand. Vadstena och Höganäs är också två favoriter. Om man vill ha fina vandringsleder kan vi rekommendera Bunn. Dit har vi dessutom åkt under höstlovet och badat bastu, berättar Lars.

– Den senaste tiden har många av våra resmål baserats på gokarttävlingar, eftersom Frid har börjat tävla i den sporten. Vi åker med honom på tävlingar runt om i landet – och då är det superpraktiskt med husbil, förklarar Helén.

När de blir tillfrågade om sina bästa husbilsminnen blir det en stunds betänketid. Lars är den första att svara:

– Jag får nog ändå säga Kroatien. Det var en lång resa dit, men det gjorde ingenting. I husbil innebär resan till en plats inte bara att transportera sig – utan också en spännande upptäcktsfärd! Vi stannade längs med vägen och upplevde en massa härliga grejer, och när vi kom fram var det både vacker natur, varmt och skönt. Vi bodde på en superlyxig camping med vattenland, så det var uppskattat av alla!

Helén håller med Lars, men hon har ytterligare en favoritresa som ligger varmt om hjärtat:

– Jag och mina två bästa väninnor, som bor i Uppland, fyllde alla tre 50 år under pandemin. Eftersom vi inte kunde umgås inomhus så tog vi varsin husbil och sammanstrålade i Borensberg för att fira våra 50-årsdagar. Vi cyklade längs med Göta kanal, åt god mat och hade ett sådant himla mysigt firande. Och allt tack vare husbilarna!

Nu står sommarsemestern för dörren och likaså familjens årliga Upplandsturné, för att hälsa på Heléns nära och kära. Lars har önskemål om att åka ner till Skagen, norra Tyskland och Rügen, under semestern, för att sedan ta färjan hem.

– Vi behöver inte planera så mycket. Vi packar, och så åker vi! Ofta ser vi att ”nu blev vädret bättre på östkusten, vi åker dit i stället!”. Man blir mycket mer spontan och flexibel med husbil. Och det älskar vi.


Helén och Lars bästa tips för dig som är nyfiken på att testa husbilssemester:

  • Hyr husbil innan du köper en! Då märker du vad du vill ha och inte, och vilka funktioner som är viktiga för just dig!
  • Innan du åker i väg för första gången: ha en ordentlig genomgång av alla funktioner i husbilen. Kan du din bil får du en helt annan komfort under semestern. När vi köpte Morelon fick vi en superbra genomgång av Husbilslandet. Vi sov en natt utanför butiken, för att dagen efter kunna ställa frågor kring funktioner. Det är tråkigt att åka i väg och helt plötsligt inte få igång vattenpumpen eller gasolen. Så se till att testa på förhand!
  • ”Ställplatser”-appen där du får upp massor av ställplatser runt om i Europa, tillsammans med foton och recensioner från folk som har varit där. Den är suverän!
  • Står du på en ställplats eller camping: våga gå och prata med, eller fråga andra husbilsägare om det finns något du behöver hjälp med. De flesta är oerhört hjälpsamma och vänliga. Alla har ju stått någon gång och känt ”hur gör jag nu egentligen?”. Därför vill man gärna hjälpa till när man ser att någon annan befinner sig i en sådan situation.

Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill