Tomas och Jeanette, två skidfantaster med friluftsintresse, kunde med hjälp av Rent and Travel testa på husbilslivet under en vinterresa. Under två veckor var en Weinsberg CaraSuite 650 MF deras mobila hem som tog dem västerut på en oväntad resa genom Norge. Dessutom firade de både jul och nyår på resande fot!

Sedan sex år tillbaka har Tomas och Jeanette sin fasta punkt i Karlstad, och spenderar mycket tid i sin båt under de varmare månaderna. Vid tidigare vinterresor har de valt att hyra stuga eller lägenhet, något som ofta kräver en mer utförlig planering, att man bokar i tid och stannar på ett ställe. Planering i all ära, men för Tomas och Jeanette är det mottot ”vi åker dit solen skiner” som styrt deras resplaner genom åren. Det är detta motto som gett dem möjligheten att utforska nya platser – och med husbilen blev det ännu enklare!

Resan hade ett tydligt fokus på skidåkning, mer specifikt randonee, som är en kombination av längdskidor och alpin utförsåkning. På samma sätt som Tomas och Jeanette inte vill planera sina resor i detalj vill de heller inte behöva förlita sig helt på liftsystem och skidanläggningar, utan uppskattar friheten av bestiga berg för att sedan åka utför. Trysil var det planerade första stoppet, men efter att vädret flyttat på sig bar det i stället av mot Hemsedal. Därefter följde de solen till Valdres, där skidåkning i lössnö stod på schemat.

Hemsedal.

De hade turen att följa ett fantastiskt väder som ledde dem genom landet, och de upptäckte den spännande variationen i mikroklimatzoner längs vägen, där vädret kunde skifta drastiskt bara på en sträcka av fem mil. Att ha köpt snökedjor precis innan resan visade sig vara ett avgörande beslut, och det var en bidragande faktor till att det var möjligt för dem att ta sig till sina olika resmål.

– Att vi hade snökedjorna blev räddningen för oss, hade vi inte haft dem hade vi inte kommit fram till dessa fantastiska platser!

Tomas och Jeanette fortsatte sin resa mot Myrkdalen, en av Norges mest snösäkra skidorter. Därefter styrde de kosan mot Lillehammer för att avsluta sin resa. Där blev det en riktigt minnesvärd nyårsafton med festligheter och fyrverkerier vid hoppbacken, som satte pricken över i:et på deras äventyrliga resa.

– Det var så mysigt att fira i husbilen och vi hade pyntat med ljusslingor, pynt och god mat. Och på julafton kollade vi på Kalle Ankas jul på datorn och hade en minigran!

Tidig morgon i Myrkdalen.

Husbilen var Tomas och Jeanettes stabila bas i Norges varierande terräng, och gav dem friheten att utforska nya platser utan att behöva oroa sig för att hitta logi eller restauranger. De använde en app för att enkelt hitta parkeringsplatser att ställa sig på. Under resan var det nämligen fricamping som gällde, även när temperaturen sjönk till under 20 minusgrader. Att husbilen var vinterrustad var A och O för parets vintersemester, och det vattenburna värmesystemet höll dem varma och bekväma under resan.

– Vi fick kläm på gasen och hade en inomhustemperatur på 20 grader under hela resan. Det var så himla gött att ha ett hem på parkeringen som är varmt, där man kan fika och värma sig mellan åken. Och vi behövde inte ens använda våra varma duntäcken som vi hade med oss!

Modellen Tomas och Jeanette hyrde var en Weinsberg CaraSuite 650 MF, vilket var en perfekt husbil för dem. För två personer var det gott om plats, till och med för den utrustning som behövs för deras aktiviteter. Skidor, pjäxor, stavar och alla vinterkläder kunde enkelt rymmas i husbilens planlösning. För paret som tidigare provkört och lutat åt att köpa husbil blev resan definitivt en ögonöppnare för den frihet och komfort som detta färdmedel erbjuder.

– Det var ingen skillnad från att köra en vanlig bil, det gick hur bra som helst! Det skulle definitivt bli en sådan här om vi skulle köpa!

Weinsberg CaraSuite 650 MF.

Vinterresan genom Norge gav Tomas och Jeanette mersmak för husbilslivet – och nästa resa med Rent and Travel är redan bokad! Nu längtar de efter att utforska skidåkning på närmare håll i ett mildare klimat. Det blir en mer avslappnad skidsemester i fjordar och glaciärer, och deras motto att följa solens strålar får såklart styra rutten.

– Vi ser fram emot att parkera husbilen mitt i ingenstans och sedan susa ner för fjällen på skidor! Att efter en lång dag av vandring och skidåkning kunna landa i husbilen och bara slappna av, utan att behöva tänka lika mycket på gas och el. Och när solen skiner lite extra och vädret är varmare, då blir det något helt annat! Då kan vi tända grillen, sätta oss i våra utemöbler och bara njuta under bar himmel, avslutar Tomas och Jeanette.


Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill