Om du besöker Jönköping under Elmia har du såklart mycket att se och uppleva bara på mässan. Bor du på campingen händer det en hel del även där. Men skulle du ha tid över och är sugen på något att göra utanför området, har Jönköping med omnejd mycket att bjuda på!

Den som är intresserad av natur och utsikt hittar Taberg naturreservat 13 km söder om Jönköping. Taberg sträcker sig 343 meter över havet och på berget finns det vandringsleder som ger möjlighet att njuta av vacker natur och utsikt. Längst upp finns en toppstuga med café och minigolfbana med 12 hål som formats efter naturens förutsättningar.

Tabergstoppen. Foto: Destination Jönköping / jkpg.com

Ungefär en halvtimmes bilfärd bort ligger idylliska Gränna. Utöver de välkända polkagrisarna finns här vackra hus, handelsträdgården Ebe Plant och kullerstensgator väl värda en stunds planlöst strosande. Här finns både historia i form av slottsruinen Brahehus och Grenna museum, mysiga kaféer samt möjlighet att se hur de går till när polkagrisarna tillverkas i något av de många kokerierna. 

Brahehus. Foto: Destination Jönköping / jkpg.com

Finns det ännu lite tid över är färjan från Gränna till Visingsö ett hett tips. Turen tar ungefär 25 minuter och framme på ön går det att hyra cyklar, upptäcka ekskogen eller spana in den historiska miljön kring ruinen efter Visingsö borg i Näs längst ut på den södra udden.

Slottsruinen i Näs. Foto: Destination Jönköping / jkpg.com

På Jönköpings Läns museum hittar du utställningen Följa John som genom brev, teckningar och originalverk visar upp John Bauers liv och konstnärskap. För barn är det möjligt att klä ut sig och det finns syntolkning av utställningens rum.

Vad vill du här i min skog? John Bauer, 1912. Ur utställningen Följa John. Foto via Jönköpings läns museum

Behöver du mätta både hungern och behovet av utsikt är Restaurang Sjön ett tips, den ligger precis vid Vätterns sydspets. Här styrs smakerna efter säsong och råvarorna är så långt det går ekologiska och lokalt producerade. 

Planerar du ett ytterligare Jönköpingsbesök under sommarhalvåret kan du besöka Rosenlunds herrgård och rosarium för att se 600 sorters rosor och ta en fika, gå guidade turer i Tabergs gruvgångar eller göra en utflykt till Varamobaden, Nordens längsta insjöbad, i Motala.


Oss på Bergholm hittar du i monter D01:42 på Elmia Husvagn Husbil. I vår monter hittar du ett brett utbud av husvagnar och husbilar från Knaus, Weinsberg, Tabbert, CI, RollerTeam, T@b och Morelo. Välkommen!

Skrivet av Vakna där du vill