Skuleberget. Bild från Höga Kusten Destinationsutveckling AB Foto: Izabelle Nordfjell

Världsarvet Höga Kusten är världens högsta kustlinje och klassat som en av världens vackraste turistvägar. Turistvägar är bilvägar du känner igen på vägskylten med vit blomma på brun bakgrund. Dessa är utmärkta för att ge en vacker upplevelse utöver det vanliga vid sidan av de stora allfarvägarna – ett tips som kan göra din husbils- eller husvagnssemester ännu lite härligare i sommar.

Såhär ser den svenska vägskylten för Turistväg ut. Källa Transportstyrelsen

En upplevelse utöver det vanliga får man verkligen på Turistvägen i det dramatiska landskapet vid södra Höga Kusten i Västernorrlands län. Naturens krafter har format platsens miljö genom en landhöjning under 20 000 år. 

Att bila omkring i Höga Kusten och upptäcka platsens smultronställen är en otrolig upplevelse. Höga Kusten-slingan mellan Skuleberget och Höga Kustenbron är rankat som en av de allra vackraste bilvägarna i Sverige. 

Högakustenbron. Bild från Höga Kusten Destinationsutveckling AB Foto: Nils Bjuggstam

Sträckan passar således otroligt bra för just en husbilssemester. Men området kring Härnösand och Härnön bjuder även på vackra naturupplevelser som kan avnjutas även utanför fordonet – genom bland annat vandrings- och mountainbikeleder. I Härnösand finns inte mindre än 13 naturreservat att utforska. Här kan du vandra i skogen, upptäcka växter, promenera längs märkta leder, paddla i fina vattendrag, klättra bland grottor, fiska och spana efter fåglar. 

Fisketur. Bild från Höga Kusten Destinationsutveckling AB Foto: Izabelle Nordfjell

I närområdet finns även pittoreskaplatser att upptäcka, så som kulturområdet Mannaminne – ett fullskaligt allkonstverk som en slags levande by. 

På Murberget i Härnösand ligger Västernorrlands Museum med bland annat friluftsmuseum, café och butik. Murberget är ett av landets största friluftsmuseer, en gång tänkt att bli Norrlands egen Skansen. Murberget är också en plats för fest, musik och dans – allsång, teater, marknad och spelmansstämma.

Höga Kusten bjuder alltså på något för alla – framförallt en fantastiskt vacker vy från husbilen eller husvagnen. 

Ställplatser och campingar nära Härnösand:
Sälstens Camping
Snibbens Camping
Antjärns Camping och Stugby
Coop Forums parkering i Härnösand 
Kronholmens ställplats vid hamnen i Härnösand 

Skrivet av Vakna där du vill