I år söker sig rekordmånga till campinglivet, inte minst till följd av rådande restriktioner gällande resande. Uppmaningen är som bekant att hålla avstånd – något som är smidigt med husvagn och husbil. Att det är fler än vana campare som reser på detta sätt i år visar sig delvis på de frågor som inkommer till Rent and Travel, Bergholm och återförsäljarna runt om i landet. För dig som är nybörjare eller funderar på att köpa ditt första egna fritidsdfordon har vi samlat några frågor och svar längre ner, både om vad man bör tänka på inför köp, men också praktiska frågor om användande. Har du fler funderingar eller är sugen på att titta på utbudet är du varmt välkommen att kontakta någon av våra återförsäljare eller spana in Rent and Travel.

I Bergholms utbud finns allt från billigare husvagnar till lyxiga husbilar, och många av fordonen är lätta nog att kunna köras på ett vanligt B-körkort.

Så, när är husvagn bäst och när passar husbil? Det är såklart individuellt men några generella saker kan sägas.

När är det bäst med husvagn?

De som vill ligga still längre på ett ställe väljer oftast husvagn. På så sätt skapas en bas att utgå från under semestern och som man kan göra resor med bilen från. Naturligtvis kan man fricampa även med en husvagn men det är bra att känna till att det finns färre ställplatser för husvagnar.

I en husvagn finns mer utrymme efter som hela vagnen är boyta och ingenting går bort för förarhytt och instrumentpanel. Många familjer väljer husvagn och det finns planlösningar med våningssängar där både två och tre barn kan sova. Med ett förtält skapas ännu mer yta att umgås på. Det gör det även möjligt att dela upp sig mellan inne i vagnen och ute i tältet om någon behöver lite egentid.

Vad ska jag tänka på när jag köper husvagn?

  • Börja med att kolla på bilen och hur stort och tungt den får dra. På så sätt kan du titta på rätt husvagnar från början och utesluta de som är för stora eller tunga.
  • Samma sak gäller för körkortet. Vilken behörighet har du och vad tillåts du köra?
  • Planlösningen, vilka behov har ni? Är ni en familj? Hur många är ni och vill ni att barnen ska kunna ha med en kompis? Eller ska det bara vara bekvämt för två personer?
  • Funktioner – vilka tillval kan vara relevanta? Behövs solpaneler för att klara sig längre utan el?
  • Vad får det kosta? Det finns bra finansieringslösningar som gör att det inte behöver bli en jättekostnad att skaffa husvagn. Den årliga servicen är inte så kostsam, dessutom har husvagnar låga driftkostnader, låg skatt och försäkringpremier.

När är det bäst med husbil?

En husbil har du alltid med dig, det är enkelt att vara spontan och du behöver inte återvända någonstans för att hämta dina saker. Många som fricampar och förflyttar sig mycket väljer husbil och det finns många ställplatser för husbilsbesökare. En husbil har ofta större tankar för både färskvatten och spillvatten än en husvagn och batterierna laddas under körning, viket gör att man klarar sig längre.

Vad ska jag tänka på när jag köper husbil?

  • Körkort – vad får du köra för husbil? På ett vanligt B-körkort taget efter 1996 får du köra husbil på upp till 3,5 ton. Idag är det ganska många husbilar som klarar denna gräns, men var också uppmärksam på hur mycket du kan lasta dem.
  • Planlösningen – fundera över vilka vilken yta du behöver, antal sängplatser, och hur många bältade platser som behövs.
  • Funktioner – vilka tillval kan vara relevanta? Behövs solpaneler för att klara sig längre utan el?
  • Vad får det kosta? En husbil kostar mer än en husvagn både i inköp och i drift, eftersom det är både en bodel och en bildel som behöver hållas efter.

Oavsett om intresset faller på en husvagn eller en husbil kan våra återförsäljare hjälpa till att guida rätt i det stora utbud som finns. Även när det kommer till begagnade fordon är det bra att vända sig till en auktoriserad återförsäljare, framförallt när det gäller husbil. Då är motorns kondition, chassit och däcken relevanta saker att tänka på. Andra saker att kolla upp vid köp av begagnat är att det finns fuktprotokoll och att det gjorts provtryckning av gasolen. Dessa saker är alltid gjorda om man köper via auktoriserad återförsäljare.


I dessa tider är det många som undrar hur självständig man kan vara i en husvagn eller husbil och om man kan klara sig från att använda campingarnas servicehus. Och svaret är – mycket självständig! Visst behöver du fylla på vatten eller tömma tankarna ibland men annars har du i princip allting du behöver med dig. Nedan svarar vi på några vanliga frågor vi fått från förstagångsanvändare.

Går det att duscha i husvagnen eller husbilen?

Det går utmärkt att duscha i alla planlösningar som har dusch. Det gäller både husvagn och husbil, men det är bra att känna till att vattentanken ofta är större i en husbil. Husbilen rymmer ofta minst 100 liter och har ett avlopp på liknande storlek, medan en husvagn ofta har cirka 40–50 liter färskvatten. Mindre, lättare vagnar har ibland ingen inbyggd avloppstank utan istället ett externt uppsamlingskärl som placeras vid det centrala utloppsröret. Duscha kan man även göra på en camping, ställplats och med rätt sorts tvål är det också möjligt att sköta hygienen vid ett vattendrag.

Hur länge räcker vattnet i husvagnen eller husbilen?

Om man undviker att duscha men borstar tänderna, tvättar händerna och liknande räcker en 100-literstank i ungefär en vecka. En 40-literstank brukar räcka en långhelg. Ofta kanske man står någonstans där man kan fylla på med vattenkanna.

Kan jag stå utan ström?

Ja! Både husvagnar och husbilar har ett batteri specifikt för bodelen. Hur länge man kan stå beror på användningen av fordonets batteridrivna funktioner. Nya fordon har LED-lampor som knappt drar någon el och kyl, spis, värme och varmvatten drivs av gasol. Den som hushållar med strömmen kan klara sig upp till en vecka, men detta påverkas av användning av till exempel tv och vägguttag för laddning av datorer, mobiler och surfplattor. Det finns möjlighet att välja till solpaneler, vilket är vanligt idag – framförallt bland de som fricampar. På så sätt laddas fordonets batteri så fort solen skiner. Ytterligare ett alternativ är att montera in ett extra batteri. Reser du i husbil laddas batteriet dessutom när du kör!

Hur länge räcker gasolen?

Det behöver sällan bekymra sig om, inte på sommaren i alla fall! Den gasolflaska som de flesta fordon är utrustad med kan räcka i flera månader. Det som drar är kylen, spisen, ibland varmvattnet och värmen. Eftersom behovet av värme är mindre på sommaren går det åt mindre gasol. Det brukar också finnas plats att ta med en extra flaska gasol om behovet skulle uppstå. Somliga känner osäkerhet inför hanteringen av gasol men det är inget att oroa sig över, se bara till att anläggningen är testad i en verkstad. Framför allt nya fordon har utvecklade säkerhetssystem för gasol och det finns även extra gasollarm att köpa till.

Hur funkar toaletten i husvagn och husbil?

Det vanligaste är att det finns en kassett-toalett, där allt hamnar i kassetten. Den nås i sin tur från utsidan, kan oftast dras som en kärra, och töms på avsedd plats på exempelvis en camping, ställplats eller vissa mackar. Dålig lukt undviks med hjälp av saneringsmedel. Du behöver alltså inte hantera tanken från insidan av fordonet.


Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill