Även om fler och fler väljer att resa året om, är våren fortfarande den tid då många plockar fram sin husvagn eller husbil. För att underlätta för dig har vi satt ihop några punkter att tänka på när du tar fram ditt fordon inför den kommande säsongen.

Inför Kristi himmelsfärd och den kommande långledigheten är det en utmärkt idé att börja rusta din husvagn eller husbil för nya äventyr! Ta tillfället i akt att förbereda och vårda ditt fordon, så att du kan ge dig iväg med lugn och ro när det är dags. 

 • Förhoppningsvis har du haft möjlighet att underhållsladda under avställningstiden, men nu är det dags att kontrollera vätskenivåer och batteriernas laddningstillstånd. Om du inte kunnat underhållsladda finns risk att nya batterier måste monteras inför den nya säsongen.
 • Kanske höjde du lufttrycket något inför vinterförvaringen för att minska risken för ståplattor. Nu är det dags att kontrollera och justera lufttrycket till rätt värden för att köra igen. Kontrollera också att däcken fortfarande håller fortsatt god kvalitet eller om de behöver bytas. 
 • Spola igenom vattentankarna och passa på att även provspola alla kranar. På så sätt säkerställer du att ingen kran har frusit sönder och att pumpen fungerar som den ska.
 • Provbromsa fordonet för att få bort rost som kan ha bildats i bromsarna.
 • Kontrollera trafikbelysningen och säkerställ att alla glödlampor, lyktglas och reflexer är hela och fungerar.
 • För husbilar, kontrollera torkarbladen och undersök om spolarvätskan behöver fyllas på.
 • För husbilar, kontrollera oljenivån i motorn, kanske behöver oljan fyllas på eller bytas. 
 • Om besiktningsperioden ligger nära i tiden är det bra att beställa tid för kontrollbesiktning.
 • Det är såklart viktigt med ut- och invändig tvätt och städning för att ta bort smuts och damm som fastnat på husbilen eller husvagnen under förvaringstiden. En ren och fräsch husvagn eller husbil är också viktigt för att göra resan njutbar!
 • Och sist men inte minst – om fordonet varit avställt, begär påställning i trafik!

Service och kontroller

 • Det är viktigt att hålla koll på de årliga kontrollerna för sitt fordon för att säkerställa att de garantier man har fortsätter gälla. Både täthetskontroller av bodelen och provtryckning av gasolsystemet ska utföras löpande och med regelbundenhet. När kontroller ska utföras fastställs i fordonets service- och garantibok.
 • Även service av chassit följer fordonets service- och garantibok. Byte av motorolja och filter kan vara aktuellt om det inte gjorts inför vinterförvaringen. 

Utöver exemplen ovan kan annan service vara aktuell. Innan du tar dig till verkstaden, fundera på vad som kan vara aktuellt för ditt fordon och fråga din verkstad om de kan hjälpa till med samtliga delar. Är det inte möjligt kan de säkerligen hjälpa dig vidare till en aktör som kan utföra de resterande kontroller. Och om det visar sig på verkstaden att det finns andra kontroller eller serviceärenden som ligger nära i tiden, kanske det finns möjlighet att bocka av flera av dem samtidigt. Eller varför inte boka in nästa besök redan nu.

Har du frågor om din husbil eller husvagn?

Besök vår hemsida för att hitta kontaktuppgifter till din återförsäljare, klicka här!


Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill