Även om allt fler reser året runt är det många som plockar fram sin husbil eller husvagn först när våren kommer. Som hjälp på vägen har vi listat några saker att tänka på inför att husbilen eller husvagnen tas fram för säsongen. 

Det är en annorlunda vår vi har gått till mötes och även om det rekommenderas att inte resa i påsk, är nu en bra tid att börja förbereda våra fordon för kommande turer! Långhelger som påsken och mer tid på hemmaplan ger fler tillfällen att pyssla med sitt fordon. På så sätt är allt redo när det blir dags att ge sig iväg. I vintras delade vi tips inför vinterförvaringen och har du följt dem är du faktiskt redan en bit på vägen!

 • Förhoppningsvis har du haft möjlighet att underhållsladda under avställningstiden, men nu är det dags att kontrollera vätskenivåer och batteriernas laddningstillstånd. Om du inte kunnat underhållsladda finns risk att nya batterier måste monteras inför den nya säsongen.
 • Kanske höjde du lufttrycket något inför vinterförvaringen för att minska risken för ståplattor. Nu är det dags att kontrollera och justera lufttrycket till rätt värden för att köra igen. Kontrollera också att däcken fortfarande håller fortsatt god kvalitet eller om de behöver bytas. 
 • Spola igenom vattentankarna och passa på att även provspola alla kranar. På så sätt säkerställer du att ingen kran har frusit sönder och att pumpen fungerar som den ska.
 • Provbromsa fordonet för att få bort rost som kan ha bildats i bromsarna.
 • Kontrollera trafikbelysningen och säkerställ att alla glödlampor, lyktglas och reflexer är hela och fungerar.
 • För husbilar, kontrollera torkarbladen och undersök om spolarvätskan behöver fyllas på.
 • För husbilar, kontrollera oljenivån i motorn, kanske behöver oljan fyllas på eller bytas. 
 • Om besiktningsperioden ligger nära i tiden är det bra att beställa tid för kontrollbesiktning.
 • Det är såklart viktigt med ut- och invändig tvätt och städning för att ta bort smuts och damm som fastnat på husbilen eller husvagnen under förvaringstiden. En ren och fräsch husvagn eller husbil är också viktigt för att göra resan njutbar!
 • Och sist men inte minst – om fordonet varit avställt, begär påställning i trafik!

Service och kontroller

 • Det är viktigt att hålla koll på de årliga kontrollerna för sitt fordon för att säkerställa att de garantier man har fortsätter gälla. Både täthetskontroller av bodelen och provtryckning av gasolsystemet ska utföras löpande och med regelbundenhet. När kontroller ska utföras fastställs i fordonets service- och garantibok.
 • Även service av chassit följer fordonets service- och garantibok. Byte av motorolja och filter kan vara aktuellt om det inte gjorts inför vinterförvaringen. 

Utöver exemplen ovan kan annan service vara aktuell. Innan du tar dig till verkstaden, fundera på vad som kan vara aktuellt för ditt fordon och fråga din verkstad om de kan hjälpa till med samtliga delar. Är det inte möjligt kan de säkerligen hjälpa dig vidare till en aktör som kan utföra de resterande kontroller. Och om det visar sig på verkstaden att det finns andra kontroller eller serviceärenden som ligger nära i tiden, kanske det finns möjlighet att bocka av flera av dem samtidigt. Eller varför inte boka in nästa besök redan nu.

Har du frågor om din husbil eller husvagn?

Besök vår hemsida för att hitta kontaktuppgifter till din återförsäljare, klicka här!

Skrivet av Vakna där du vill