För den ovane är skidåkning kanske inte det man främst kopplar till camping men att ta husvagnen till fjällen blir allt vanligare. Med dagens utbud av vinterrustade fritidsfordon och service på skidanläggningarnas campingplatser får man en riktigt bekväm vistelse.

Jonny och Kristina Karlsson är minst sagt vana campare. Den första husvagnen köptes för runt 30 år sedan och efter det har det blivit många turer, såväl sommar- som vintertid.
– Under sommaren reser vi runt i Sverige och står på olika campingplatser, men inför vintern kör vi husvagnen till Stöten och står där hela säsongen, från september fram till påsk. Det har vi gjort i 15-16 år nu, berättar Jonny och fortsätter.

Solig vårvinter i Stöten. Bild från Wikimedia Commons.

– En del undrar ju hur man kan bo i husvagn i fjällen, med skidutrustning, kläder och allt annat som hör till. Men det är inga som helst problem! Vi har en bra vagn som vi dockar ihop med ett litet hus på vår plats. Där har vi allt som behövs för vintern och där förvarar vi skidor och allt det andra.

Det lilla huset som Jonny pratar om är ett så kallat spiketält, en typ av förstuga som paret byggde år 2002 och som är ett bra komplement till husvagnen under vintersäsongen. Just denna är på 12 m2 och rymmer allt som behövs. Och med barn och barnbarn som också gillar skidåkning blir det en del saker som ska finnas på plats.
– Våra barn har campat med oss under hela sin uppväxt och nu är även barnbarnen med. Då behövs en bra och rymlig husvagn. Så inför denna säsongen har vi bytt till en ny modell – en Knaus Südwind 750 UDF. Den är lite större än vår förra vagn och har en, för oss, bättre planlösning med fler bäddplatser. Så att barnbarnen får plats.

Planlösningen för Knaus Südwind 750 UDF

Den nya husvagnen är anpassad för alla skandinaviska årstider. Det innebär bland annat att den är utrustad med vattenburet värmesystem från Svenska Alde och att samtliga funktioner för vattenförsörjning är placerade utan frysrisk. För att barnbarnen ska ha en egen plats har makarna också valt en planlösning med våningssäng, så kallad barnkammare.

När Kristina och Jonny kör upp vagnen under hösten för att ställa iordning platsen för säsongen blir det mest promenader i den vackra naturen, men när snön lagt sig blir det många timmar i backarna.
– Det är en oerhörd frihet att ha husvagnen på plats och kunna åka dit när man vill. Vi åker mest utför men det blir också en del längdåkning under säsongen. Att det finns tillgång till faciliteter som bastu och välutrustade servicehus på campingen är väldigt trevligt. Jag tycker verkligen att fler borde testa vintercamping!

Skrivet av Vakna där du vill