Med en husvagn eller husbil finns det gott om chanser till en aktiv och spontan fritid – oavsett om det handlar om sommarsemestern, långhelgen eller en vanlig lördag till söndagsutflykt. Fordonen finns i flera storlekar, med olika planlösningar, varierande antal bäddar, barnkammare och så vidare. Dessutom finns det såklart vinteranpassade husvagnar och husbilar. Många husbilar går att köra på vanligt B-körkort, vilket gör det hela extra smidigt. Nedan tipsar vi om både härliga aktiviteter där ett mobilt boende kan komma väl till pass och lämpliga fordon för resan!

Skidsemester
Att åka på skidsemester eller stå vintersäsong med fritidsfordon är vanligt, framförallt med husvagn. Ofta ställs husvagnen upp redan på hösten och står sedan tills backarna stänger och våren kommer. Det är såklart en stor fördel att kunna komma och gå hur som helst i sin egen version av fjällstuga under hela säsongen. Smarta app-lösningar gör det möjligt att starta värmen i tid hemifrån och skidutrustningen väntar redo när du kommer fram. Tips på resmål för skidsemestern hittar du via den här länken och allmänna tips för att resa under vintern hittar du här. Ett exempel på en populär vinteranpassad husvagn är Knaus Scandinavian Selection. Där är vatten- och avloppsledningar dragna på insidan för att undvika att de fryser och Alde vattenburen värme och golvvärme är standard.

Vinter och snö utanför fönstret, men varmt och skönt inuti Knaus Scandinavian Selection.

Cykel
För den som vill resa med mountainbike, cross, motorcykel eller annan större sportutrustning finns Knaus Sport & Fun. Husvagnen har en lastdörr bak, genom vilken cykeln enkelt kan lastas in och ut. Framtill finns ytterligare förvaringsutrymme under sägen, detta nås antingen genom en lastlucka på utsidan eller genom att lyfta upp sängen från insidan. Husvagnen har en säng med två platser och en bäddbar soffa.

Knaus Sport & Fun Black Selection har en stor dörr baktill som underlättar vid lastning.

Föredrar du att resa med husbil har många modeller cykelställ. Somliga har till och med garage, till exempel Knaus L!VE Wave.

Knaus L!VE Wave – en trogen vän på resan!

Runt om i landet finns många cykelleder och platser som är värda att uppleva på två hjul. Oavsett om du är ute efter downhillcykling eller att uppleva naturen i ett lugnare tempo finns det många alternativ. En plats där det satsas på just detta är Lofsdalen Bike Park i Jämtland. I ett pågående projekt skapas ett blandat cykelområde som också innehåller vandringsleder.

Vandring
Intresset för vandring har ökat och allt fler inser nöjet och vinningarna med att vistas i naturen. Även vandringsleder finns det gott om i landet: från norr till söder, höga höjder eller längre och plattare sträckor. Tänk på att packa med ordentligt med mat och mellanmål, eftersom man kan bli hungrigare än vanligt på vandringen. Och glöm inte vatten om det inte finns möjlighet att fylla på under turen. Här tipsar Friluftsfrämjandet om några av Sveriges bästa vandringsleder.

Bild av Free-Photos från Pixabay.

Oavsett om du vandrar långt eller högt är det skönt att ha en lugn plats att komma tillbaka till. Är du en ovan vandrare kan det dessutom vara skönt att börja med dagsturer som utgår från en plats. En plats där alla bekvämligheter finns samlade, där du kan landa och vila upp dig inför nästa utflykt. Om den platsen dessutom är en husvagn eller en husbil kan du enkelt förflytta dig för att testa olika vandringar med olika startpunkter.

Fiske
Att fiska är naturnära, lugnt och avslappnade men kan också ge adrenalinpåslag när fisken nappar. Tips på fisketurer hittar du här. En bra sak med ett boende på hjul är att det är enkelt att färdas vidare om det inte blir några napp på första stoppet. Dessutom är det nära till toalett, nykokt kaffe och lunch!

Mellanmålet står redo i Knaus Südwind 650 PEB, en husvagn med frontkök.

Golf
Många golfbanor har idag ställplatser för fritidsfordon, helt enkelt för att det finns efterfrågan från de som upptäckt fördelarna med att golfa med husbil som bas. Att lasta in golfbagar, elcyklar och annat som kan vara bekvämt att ha och ge sig av ger en otrolig frihetskänsla. Att ha boendet med sig gör det också enkelt att uppleva flera olika golfbanor på olika platser – varför inte åka på golfturné i Sverige eller Europa?

Knaus Sun I har gott om plats både inne i husbilen och i garaget som nås från utsidan av bilen.

Enkelt och bekvämt att hyra husbil
Är du sugen på att testa en aktiv semester med flexibelt boende är det enkelt genom Rent and Travel – en uthyrningstjänst för husbilar som idag finns på fem orter runt om i landet. Genom Rent and Travel är det möjligt att hyra både kompakta men bekväma campingbilar och rymliga husbilar med plats för upp till fyra resande och deras packning för en spännande upplevelseresa! Alla husbilar som finns att hyra har till exempel cykelställ.


Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill