Gullholmen, en underbar liten ö utanför Orust i mellersta Bohuslän. Här bor det inte mer än 100 personer året om men på sommaren fylls det på med semesterfirare runt om i stugorna. Kommer man med husbil eller husvagn finns parkering vid färjeläget Tuvesvik, varifrån det går en färja över till ön. Den är nämligen fordonsfri, eller ja, öns glada bonde puttrar allt som ofta omkring sin fyrhjuling.

Redan då färjan lägger till vid Gullholmens hamn slås man av den ljuvliga vaniljdoften som strömmar ut ur glasskiosken på kajen. Gullholmens glasskiosk är nämligen känd för sina hembakade rån. Våffelsmeten som är gjord på ett hemligt recept, har lockat glassugna i många år och under riktigt varma dagar ringlar sig kön längs hela bryggan.

Efter en glass i solen är en promenad till Härmanö-huvud ett måste. Naturreservatet Härmanö är den lite större ön som med en gångbro är sammanlänkad med Gullholmen. Från glasskiosken i hamnen är det en sex kilometer lång promenad bort till Härmanö-huvud och längs med vägen betar en och annan ko. Pausar på vägen gör man bäst på badplatsen Grindebacken, en fantastisk och långgrund sandstrand som ofta ligger i lä.

IMG_5041
Framme på Härmanö-huvud slår kraftfulla vågor in på de saltstänkta klipporna och här njuter man av utsikten, lugnet och vinden innan det är dags för att ta färjan tillbaka. Finns det tid – utmana varandra på minigolf eller avnjut en klassisk fisksoppa på Restaurang Gullholmsbaden innan färjan tar er tillbaka till fastlandet.

Unknown-2

Skrivet av Vakna där du vill