Foto: Johan Paulin/Filmlance

De flesta förknippar troligtvis husvagn och husbil med fritid och semester, men användningsområdet är bredare än så. Vissa använder husbilen för mer långvarigt boende, andra använder den i jobbsammanhang. Exempelvis är husbil ett uppskattat och återkommande inslag under inspelningen av de omtyckta Beck-filmerna.

Beck är Sveriges längsta filmserie och fler filmer kommer det att bli. Under årets första halva spelades nämligen fyra nya filmer in. I rollerna finns många kända namn, inte minst Peter Haber som Martin Beck, Kristofer Hivju som Steinar Hovland och Jennie Silfverhjelm som Alexandra ”Alex” Beijer.

Fanny Gerlach är produktionskoordinator på produktionsbolaget Filmlance. Årets inspelningar var hennes tredje Beckproduktion.
– Det är 23 år sedan Peter Haber gjorde sin första roll som poliskommissarie Martin Beck. Det har blivit många filmer men publiken gillar dem så det känns jättekul att vi hittar nya historier att presentera, säger Fanny Gerlach.

Filmerna spelas in fyra i taget och denna gång pågick inspelningen i omkring fem månader. Under tiden har husbilar hyrts in och fungerat som loger till skådespelarna.
– Det är väldigt praktiskt med husbil. Enkelt att ha med på inspelningsplatserna och bekvämt för skådespelarna som använder dem för vila och att läsa manus. Det kan bli rätt lång väntan mellan scenerna och då är det skönt att ha ett eget utrymme, säger Fanny.

Weinsberg Carasuite, en av husbilsmodellerna som användes under inspelningarna.

Produktionsbolaget har hyrt husbilar via Bergholm även vid tidigare inspelningar och som koordinator är det Fanny som ansvarar för kontakten.
– Vi har använt Bergholm flera gånger tidigare och har alltid varit jättenöjda. Både Bergholm och återförsäljarna där vi hämtat bilarna är väldigt hjälpsamma och flexibla, säger Fanny.

Denna gång hade teamet fyra husbilar (två Weinsberg Carasuite 700 MX och två Knaus Live Wave 700 MX) varav en fick lite extra stjärnglans och användes från första till sista inspelningsdagen.

I slutet av juni lämnades den sista husbilen tillbaks och nu återstår ett antal timmar vid klippbordet innan vi får ta del av resultatet. Men redan i höst blir det exklusiv streamingpremiär av den första av de fyra filmerna på C More.


Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill