Att åka till Hornborgasjön för att titta på de dansande tranorna är både spektakulärt och populärt. Här mellanlandar fåglarna på färden mellan vintern i Sydeuropa eller norra Afrika och sina häckningsplatser längre norrut i Sverige eller Norge. De första tranorna brukar komma redan i mitten av mars. Fram till slutet av april är det sedan möjligt att se tusentals tranor varje dag.

Tranor vid Hornborgasjön, april 2017. Foto: Hans Norelius via Wikimedia Commons.

Tranor vid Hornborgasjön, april 2017. Foto: Hans Norelius via Wikimedia Commons.

 

På östra sidan av sjön ligger naturum Hornborgasjön där det även finns möjlighet att parkera. De flesta tranorna brukar dock samlas vid den sydvästra delen av sjön. Utsiktsplatsen och informationsanläggningen Trandansen ligger vid Bjurum, vid sjöns sydspets. Även där finns det parkeringsplatser. Trandansen håller öppet 9–19 varje dag från 23 mars till och med 22 april. Varje dag mellan 10–16 finns det även fågelvärdar på plats för att svara på frågor om tranor och andra fåglar i området.

Naturum Hornborgasjön. Foto från Västgöten/Wikimedia Commons

Naturum Hornborgasjön. Foto: Västgöten/Wikimedia Commons

 

Mellan 6–14 april är det Tranfestivalen med flera aktiviteter, till exempel guidningar och naturskola. Festivalen inleds med Tranans helg 6–7 april med fågelvandringar, utställare och aktiviteter för barn. Under den efterföljande veckan arrangeras vandringar där allmänheten kan lära sig mer om tranor och varför de stannar vid Hornborgasjön. Helgen därefter, 13–14 april, har temat mat och klimat.

Under transäsong tas en avgift ut för att parkera vid Trandansen: personbil 30 kronor för personbil och 130 kronor för husbil.

Läs mer på Visit Horngorgasjön.


Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill