Photo by Jeremy Ricketts on Unsplash

I sommar kanske du åker till Mallorca? Eller till stugan i Bohuslän? Ett badland i Danmark? En sjö någonstans i vårt avlånga land?
Var du än befinner dig på semestern eller lovet – lova att simma lugnt i sommar.

Finns det något mer underbart att njuta utav i sommartider än salta hav och söta bad? Då semester, lov och ledighet står för dörren är vi många som tar ett första svalkande dopp. Många har nog till och med redan gjort det under den varma vår som passerat.
För att kunna njuta fullt ut av baden i sommar är det viktigt att skaffa sig kunskap om vatten och vattensäkerhet.

Tina Heiker Hult, verksamhetschef på Svenska Livräddningssällskapet Göteborg, vill först och främst uppmana alla att verkligen passa på att njuta av baden i sommar. Det är ett privilegium att ha tillgång till både sjöar och hav. Men för att undvika olyckor är det viktigt att känna till risker som finns i samband med vatten.

Vad är det viktigaste att tänka på inför badsommaren 2018?
– Gör simtestet – klarar du av att trilla i vattnet, återfå medvetande och sedan simma 200 meter, varav 50 på rygg? Många överskattar sin förmåga och blir överraskade när de väl kommer i vattnet. Genom att göra testet och genom att alltid använda flytväst på sjön skulle många olyckor kunna undvikas.

Vad ska vi tänka på när barnen är med på badplatsen?
– Du ska alltid befinna dig inom en armlängds avstånd från ditt barn. Släpp blicken från telefonen och var delaktig. Passa på att bada tillsammans och glöm inte att sätta på dem flytväst så fort de vistas vid bryggor, på eller vid vatten.

När klarar sig barnen själva på badplatsen utan tillsyn?
– Det är omöjligt att säga en ålder. Det handlar om mognad och ser olika ut från fall till fall. Det går att avgöra först när du varit med dem på badplatsen och ser att de klarar sig själva och vet hur de ska bete sig. Först då går det bra.

Här följer tio tips från Svenska Livräddningssällskapet i Göteborg för en säker badsommar!

  1. Gör simtestet varje år! Kan du hoppa i från kanten och hamna under ytan, återfå kontrollen och simma 200 meter varav 50 på rygg? Överskatta inte den egna simförmågan.
  2. Använd alltid flytväst på sjön.
  3. Simma alltid tillsammans med någon.
  4. Simma längs med land och inte rakt ut, du ska orka simma tillbaka också.
  5. Håll dig nykter på och vid sjöar och hav.
  6. Meddela alltid vart du ska bada och vilken tid du kommer tillbaka.
  7. Utmana inte varandra.
  8. Hoppa och dyk bara i välkänt vatten.
  9. Låt dina barn bära flytväst om de vistas på bryggor eller vid vatten.
  10. Var alltid inom en armlängds avstånd från dina barn vid vatten.

 

Simma – som sagt – lugnt i sommar.

 

Skrivet av Vakna där du vill