Att bli med husbil eller husvagn är oftast inget spontant beslut. Oavsett om du tillhör skaran som läser på mycket och länge, eller om du gillar snabba beslut är det aldrig fel med lite inspiration och information. Vi bjuder på båda delarna.

Sommaren 2020 var det fler än någonsin som valde att semestra hemma och med husvagn eller husbil. En trend som bland annat TV4 Nyhetsmorgon uppmärksammade genom detta härliga inslag.

Visst blir man sugen på nästa resa!? Och kanske även på att införskaffa den där första egna husbilen eller vagnen, eller kanske byta ut den befintliga mot nästa års modell?

Under hösten har de olika tillverkarna presenterat sina nyheter inför 2021 och det finns verkligen något för alla! Oavsett om du är nybörjare eller en van campare, föredrar husvagn eller husbil, avskalat eller påkostat, finns en modell för dig.

2020 fyller Knaus 60 år och firar bland annat genom att erbjuda jubileumsvagnen Südwind 60 YEARS och nya Scandinavian Selection. 2021 har premiumhusvagnarna från Tabbert fått ett nytt designspråk med uppdaterad exteriör och liksom tidigare erbjuds allt från små och smidiga husvagnar till riktiga lyxmodeller. Även Weinsberg har presenterat många nyheter, bland annat sin första helt eldrivna husvagn CaraCito. Husbilstillverkaren CI vänder sig till alla typer av campare, med såväl prisvärda modeller för de som är nya inom fritidsfordon som mer välutrustade sådana.

Interiör i Knaus jubileumshusvagn Südwind 60 YEARS

Husvagn eller husbil?

Vilken typ av fritidsfordon man föredrar är självklart individuellt men generellt brukar de som vill stå stilla en länge tid välja husvagn. Med en härlig campingplats som bas är husvagnen som en sommarstuga dit man ständigt återkommer och kan göra utflykter från. Till skillnad från husbilen tas ingen yta upp av förarutrymme utan hela vagnen utgör bodel.

Med en husbil får du fordon och boende i ett vilket gör att många som vill resa runt väljer just husbil. Antalet ställplatser i Sverige är fler än för husvagnar och då en husbil ofta har större vattentankar än en husvagn samt att batterierna laddas under körning, klarar man sig vanligtvis längre utan elanslutning.

Det finns också många likheter mellan de båda fordonsalternativen. Exempelvis har de flesta modeller en köksdel och duschmöjligheter, moderna toalettlösningar med kassett och tillvalsmöjligheter som gör att de kan användas året runt.

Oavsett om man har husbil eller husvagn är cyklar bra att ha med – för de där oförglömliga, men också för de nödvändiga, utflykterna och ärendena.

Tips inför val av husvagn

  • Börja med att kolla upp hur stort och tungt släp din bil får dra. På så sätt kan du titta på rätt husvagnar från början.
  • Samma sak gäller för körkortet – kolla upp behörighet och vad du tillåts köra.
  • Fundera över vilken planlösning som passar just ert sällskap och behov bäst.
  • Tänk också på vilka funktioner och tillval som kan vara relevanta. Kanske solpaneler för att klara sig längre utan el är viktigt för er?
  • Räkna på vad husvagnen får kosta, i inköpspris men också sett över året. Med vår konfigurator får du en tydlig prisbild för alla val, oavsett hur få eller många tillval du gör. Det finns flera bra finansieringslösningar på marknaden som tål att jämföras.
Weinsberg 740 UDF Edition ICE är skapad för året runt-camping.

Tips inför val av husbil

  • Börja med att kolla ditt körkort och vad du får köra för husbil. På ett vanligt B-körkort taget efter 1996 får du köra husbilar upp till 3,5 ton. Idag är det ganska många husbilar som klarar denna gräns, men glöm inte att räkna med lastvikten.
  • Kolla olika planlösningar för att se vilken som passar er bäst, exempelvis hur många sängplatser och bältesplatser som behövs.
  • Fundera över om det finns tillval som kan göra era resor ännu bättre, rådgör med din återförsäljare för att hitta det som passar just era behov.
  • Räkna på vad husbilen får kosta, i inköpspris men också sett över året. En husbil kostar mer än en husvagn både i inköp och i drift, eftersom det är både en bodel och en bildel som behöver hållas efter. Vår konfigurator ger dig en tydlig prisbild över dina val. Och det finns flera bra finansieringslösningar på marknaden som tål att jämföras.
Den innovativa FoldXpand-konstruktionen av Knaus Van TI Vansation ger rymliga innermått utan att yttermåtten påverkats.

Oavsett hur långt du har kommit i dina tankar om att förverkliga dina semesterdrömmar hoppas vi att detta inlägg har hjälpt dig en bit på vägen! Har du fler funderingar eller är sugen på att titta på utbudet är du varmt välkommen att kontakta någon av våra återförsäljare.


Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill