För dig som står i valet och kvalet mellan en plåtis och husbil är Knaus Tourer Van Vansation och Weinsbergs X-Cursion Van Edition [PEPPER] perfekta alternativ. De nya kompakta fordonen är ett alternativ till plåtis med samma lätta vikt och storlek, men med egenskaper och format som en husbil. Genom ett nytt, innovativt sätt att bygga fordon på har Knaus Tabbert Group helt enkelt skapat go-to fordonet för dig som velar mellan husbil och plåtis.

Nya Tourer Van Vansation från Knaus och X-Cursion Van Edition [PEPPER] från Weinsberg har en hel del likheter. Planlösningarna 500 MQ och 500 LT för respektive varumärken har nästintill identiska funktioner. Det som skiljer dem åt är snarare det visuella utformandet och specifika Knaus- respektive Weinsberg-egenskaper. Men vad är egentligen skillnaderna mellan de två planlösningarna, och vad är unikt med Tourer Van Vansation och X-Cursion Van Edition [PEPPER]? Vi har sammanfattat det viktigaste.

De nya unika fordonstyperna kommer båda på ett VW T6.1 chassi och beskrivs som ”ojämförliga med alla andra fordon på marknaden”, och vi är beredda att hålla med. Utöver det tekniska har de två nya fordonen sportig, modern design såväl exteriört som interiört.

Nytänkande planlösningar

Tourer Van Vansation och X-Cursion Van Edition [PEPPER] har rymliga kök med diskho, tvålågig spis, 90-liters kyl och generöst med förvaringsutrymme. I den bakre delen av 500 MQ finns en rymlig dubbelsäng med plats för två, medan sovplatserna i 500 LT är den stora sittgruppen i bilens främre del som enkelt kan konverteras till en dubbelsäng. Är man fler som reser och behöver ytterligare sovplatser går det att lägga till en utdragbar skjutsäng för två, eller en person – beroende på hur många sovplatser som önskas. Detta tillval finns för de båda planlösningarna i Tourer Van Vansation och X-Cursion Van Edition [PEPPER]. Taksängen är placerad i fronten under det stora panoramafönstret, och ger minst sagt känslan av att sova under stjärnorna.

Mysigt värre uppe i taksängen i Weinsberg X-Cursion Van.

En sak som som särskiljer Knaus och Weinsbergs planlösning 500 MQ från andra husbilar är den justerbara duschen som är höj- och sänkbar, vilket gör att man kan dra nytta av både ett komplett badrum och en generös dubbelsäng. Badrumslösningen är en ny innovation som gör att duschkabinen kan skjutas upp till en ståhöjd på 190 cm med några enkla steg. När duschen inte används kan man enkelt trycka ned den så att den hamnar i nivå med den intilliggande bakre dubbelsängen, och madrassen hamnar då ovanpå duschen. Detta skapar i sin tur extra utrymme när den inte används – praktiskt och smart på en och samma gång. När duschen är i stående läge är den såväl vattentät som säker, vilket gör att resten av rummet förblir torrt. Utöver detta har 500 MQ ett rymligt bakre garage med plats för cykeln, skidorna eller campingutrustningen.

Den smidiga duschen i Knaus Tourer Van Vansation 500 MQ.

Planlösningen 500 LT har, till skillnad från 500 MQ, ett fast badrum – men med innovativ platsbesparing även här. Väggen där handfatet sitter är nämligen svängbar. När man ska duscha kan man därför svänga undan handfatet för mer rymd och ett större duschutrymme. I stället för ett större garage, som i 500 MQ, erbjuder planlösningen en rymligare boendeyta och en större sittgrupp, med plats för sex personer. Sittgruppen kan i sin tur enkelt konverteras till en rymlig dubbelsäng.

Den rymliga sittgruppen i X-Cursion Van Edition [PEPPER] blir till en bekväm dubbelsäng genom några enkla steg.

Läs mer om Knaus Tourer Van Vansation här, och Weinsberg X-Cursion Van Edition [PEPPER] här.


Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill