Husbil eller husvagn är nog det smidigaste sättet att resa på med hund. Att försöka hitta ett hundvänligt semesterboende, eller ringa runt efter hundvakt blir plötsligt ett minne blott. Utöver det praktiska är det dessutom väldigt mysigt att ha med sin fyrbenta familjemedlem på alla resor och äventyr. Med fritidsfordon blir det helt enkelt både enklare och roligare på samma gång!

I samband med pandemin ökade både antalet hundägare och ägare av fritidsfordon. Kanske är du en av dem som är nya på någon av dessa, eller båda, och är redo för din första campingresa med hund. Nedan hittar du några av våra bästa tips inför din nästa campingresa med hund, och förhoppningsvis lär du dig något nytt oavsett resvana.

Underlätta genom planering

Inför resor med hund är planering A och O, men när man är mitt uppe i packningen är det lätt hänt att något glöms bort. Underlätta därför för dig själv genom att förbereda en checklista över allt som kan behövas under resan. Det kan vara mat, koppel, vattenskål, matskål, leksaker, hundsäng och andra viktiga tillbehör. Innan avfärd är det dessutom bra att leta upp badplatser, parker eller andra platser på slutdestinationen dit hundar är välkomna. Men även rastplatser längs vägen när ni båda behöver sträcka på benen.

Hundvänliga campingplatser

I Sverige finns det drygt 300 campingplatser där hundar är välkomna inom campingområdet – från Sveriges nordligaste camping i norr, Karesuando Camping & Rekreation, ner till Trelleborg Strand Camping i Skåne. En av alla hundvänliga campingplatser är Tånga Heds Camping i Vårgårda. Här finns särskild hunddusch och agilitybanor att hyra, och campingen är omgiven av vacker natur som är perfekt för en härlig långpromenad. Utöver detta arrangeras runt 50 hundevenemang varje år, som träningsläger, utställningar och kurser. Fler hundvänliga campingplatser hittar du här.

Res säkert

Precis som i vanliga personbilar finns det krav på att hunden sitter säkert – antigen i en bur förankrad i bilens golv eller i ett hundbälte. Att åka med hunden lös innebär inte bara livsfara, utan är även olagligt och kan bötfällas. Under bilfärden kan vi varmt rekommendera en non-spillskål, dessa har en kant som förhindrar att vatten eller foder spills ut vid exempelvis skarpa svängar, plötsliga inbromsningar eller väghinder.

Glöm inte ID-märkningen

Om hunden springer bort på hemmaplan hittar den oftast hem igen eftersom den är bekant med området sedan innan. På resande fot kan det däremot vara svårare för hundar att hitta tillbaka till campingen eller ställplatsen om de har sprungit vilse. Därför är det extra viktigt att ID-märka och registrera dem i Svenska Kennelklubbens ägarregister. Då är chansen att snabbt få återförenas med sin borttappade fyrfoting betydligt mycket större.

Inför utomlandsresan

Allt fler semestrar utanför Sveriges gränser och upptäcker campinglivet ute i Europa. Om ni ska resa utomlands är det inte bara du som behöver giltigt pass – det gäller även hunden. Alla djur som reser utomlands behöver både ha ett EU-pass för sällskapsdjur, samt uppfylla de krav och regleringar som finns gällande vaccinationer och ID-märkning i det land ni ska besöka. Mer information inför, och efter resan hittar du på Jordbruksverkets hemsida.

Fem snabba extratips!

  1. Bind inte fast hunden i dragkroken, eller överhuvudtaget vid bilen. Varje år rapporteras ett flertal fall där man råkat köra i väg med husbilen eller husvagnen när hunden fortfarande är fastbunden.
  2. Välj ett hundvänligt resmål. Om din hund inte är van vid storstadspuls och högt tempo kanske sådana resor inte är optimala, då är en lugn vecka i naturen att föredra.
  3. Vatten och rastning minst var sjätte timme.
  4. Lämna inte hunden ensam i fordonet i mer än 3 timmar. Om temperaturen överstiger +25°C eller understiger -5°C ska den inte lämnas själv överhuvudtaget.
  5. Om det är första gången hunden följer med på en husbils- eller husvagnsresa är det bra att låta den utforska och göra sig hemmastadd i fritidsfordonet innan avfärd.

Psst! Om du äger en husbil från Knaus och är ute efter en permanent hundburslösning integrerad i husbilen kan vi tipsa om Lucky Dog Camper. Ett specialutvecklat system som ger hunden en dedikerad plats i husbilen, där den kan dra sig tillbaka för att vara ifred eller sova. Läs mer om Lucky Dog Camper i ett av våra tidigare blogginlägg här.

Lucky Dog Camper-systemet passar för både stora och små hundar, eller fler på samma gång.

Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill