Sven-Ingvars gamla låt ”Sommar i Sverige” ser ut att bli mer aktuell än någonsin. Och som sångtexten antyder behöver man inte åka långt för att komma bort. Det finns oerhört mycket att upptäcka i vårt avlånga land och att semestra med husvagn eller husbil ett bra sätt att resa och bo medan man hittar sina nya smultronställen.

Påskhelgen brukar för många vara startskottet för campingsäsongen men det pågående virusutbrottet har lett till en ovanligt lugn vår för campingbranschen, liksom för merparten av svensk turism och besöksnäring. Däremot tros läget förbättras framåt sommaren – en tid som många spår kommer präglas av semester inom landet, så kallad ”svemester”. Och för det är husvagn och husbil perfekt!

Friheten och flexibiliteten som följer med husvagn och husbil är såklart en stor fördel för den som vill upptäcka nya platser och komma hemifrån. Och vår inhemska turism- och besöksnäring har verkligen mycket att erbjuda, från vackra vandringsleder och naturreservat till fartfyllda aktiviteter för stora och små.

Knaus BoxLife, en smidig husbil för aktiv semester.

En annan fördel för den som reser med husvagn och husbil är möjligheten till avskildhet. Det går att packa med sig allt som behövs hemifrån, dessutom har man egna faciliteter som kök, dusch och toalett. Och även på en campingplats går det fint att tillämpa social distansering och umgås utomhus på smarta sätt. Också ur klimatsynpunkt är camping ett bra semesteralternativ, inte minst eftersom det kombinerar färdmedel och boende.

Ett smörgåsbord av valmöjligheter
I Sverige finns över 75 000 campingtomter, mer än 500 ställplatser och många möjligheter till härlig fricamping. Många campingplatser har redan öppnat eller öppnar inom kort – kontakta dem direkt eller besök deras hemsida för mer information. Lista över campingplatser som är anslutna till Svensk Camping finner du på Camping.se.

Det finns otroligt många platser att se och saker att göra under svemestern. Och nästan lika många guider, bland annat denna interaktiva karta på gonecamping.se som ger tips från hela landet. Även Svenska Turistföreningen delar med sig av många guider och tips på sin sajt.

Fler tips finns i boken Svemester – Så reser du smart och hållbart i Sverige. Och varför inte lyssna till författarens tips då han gästade resemagasinet Vagabonds podcast? Podcasten finner du här.

Vi kommer framöver att berätta om några av våra restips här på bloggen så håll utkik! Har du något eget svemestertips som du vill dela med dig av? Lämna då gärna en kommentar på vår Facebook-sida och detta inlägg om svemester.

På grund av det rådande läget kan rekommendationerna kring resande ändras snabbt. Följ gällande rekommendationer från myndigheterna.


Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill