På cykel genom hela Sverige. Bara det är en utmaning. Att dessutom gå in för att ta sig an de 205 milen på bara 82 timmar – det är en riktigt ordentlig utmaning. Just det bestämde sig Nils van der Poel och Lars Skantz för. Förra sommaren cyklade de också genom landet, från Riksgränsen i norr till Smygehuk i söder, dock i ett jämförelsevis lugnare tempo som gjorde att sträckan tog sju dagar. Och redan där har vi en prestation att uppmärksamma.

Idén till årets utmaning föddes redan på vägen hem från fjolårets cykling då Lars ställde frågan ”hur snabbt kan vi göra det här?” och båda två började fundera. Ett par veckor senare hade även Nils bestämt sig och duon började leta samarbetspartners som möjliggjorde en husbil som följebil under resan. De fick en bra kontakt med Brynja på Backamo Husvagnscenter som ställde upp med en Weinsberg CaraSuite 700ME.

Onsdagen 30 juni var det dags att börja trampa, denna gång var startpunkten Vittangi och målet var återigen Smygehuk. Lars och Nils gav sig av klockan 8 på morgonen. För att nå målet skulle ett högt tempo och endast 30 minuters sömn per dygn krävas. Efter 24 timmar hade Lars och Nils på cykel samt Jerry och Jonas i husbilen kommit 67 mil, till strax utanför Vilhelmina. Där kände Nils att han inte längre kunde hålla tempot som krävdes och avbröt därför, så att Lars skulle kunna fortsätta i samma tempo som tidigare.

Lars i sin tur fortsatte tills han lagt ungefär 160 mil bakom sig, men i Laxå var även han tvungen att kliva av cykeln. När vi pratar med Lars några dagar efter utmaningens slut är planeringen för nästa tur redan i full gång.
– Ja, det här vill jag göra om. Jag känner att jag har det i kroppen och vi har lärt oss mycket som vi tar med oss till nästa år, säger han.

Kämparglöden lever med andra ord, och Lars är inte missnöjd utan ser det som en testomgång som kan justeras och anpassas. Dessutom påpekar han att det inte bara var att klara utmaningen som var det viktiga.
– Vi hade en insamling under resan som var en viktig del. Pengarna gick till Kronprinsessan Victorias fond, som verkar för allas rätt till en aktiv fritid, säger Lars.

Förra året hade Lars och Nils inte samma tidspress och istället för en husbil var det en vanlig bil som agerade följebil. Då stannade den cyklande duon istället på hotell längs vägen, men alla inblandade är överens om att husbilen ger mer flexibilitet och är en förutsättning för att klara det tightare schemat. Husbilen hade ett garage för extra cyklar, möjliggjorde vila när det behövdes och det fanns alltid tillgång till toalett.
– Det var en perfekt husbil för ändamålet, säger Jerry Olofsson som var en av de som körde och fortsätter:
– Vi hade med mycket grejer och ägnade mycket tid åt att stuva undan allt som skulle med, men det fick plats. För att vara en liten, smidig husbil fanns det gott om utrymme. Sovplatser och sittplatser var toppen, toalettdörren fungerade också som sovrumsdörr.

Även om utmaningen inte nådde hela vägen denna gång är det en otrolig prestation. Nästa år blir det ett annat upplägg för cykel och vila, stolar att sitta på under pauserna och justerad kost. Och husbil såklart, som gör det lättare att pausa efter behov längs vägen.

Nu är utmaningens Weinsberg tillbaka hos Backamo Husvagnscenter, men i Lars har en längtan efter en egen husbil väckts – så vem vet vilka aktiva äventyr som väntar honom framöver!


Bilder från Backamo Husvagnscenter och Jerry Olofsson & CO i husbilen.


Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill