Under året har Knaus firat 60-årsjubileum, något som visat sig bland annat i form av tre jubileumsmodeller som vi tidigare skrivit om. Men hur började historien om Knaus och vad har hänt under genom åren? De ska vi titta lite närmare på!

Med visionen att ”hemma kunde vara var som helst och när som helst” grundade Helmut Knaus företaget Knaus år 1960. Kort därefter presenterades varumärkets allra första husvagn – ”Schwalbennest” (Svalboet på svenska) och där började Knaus framgångshistoria. Under de 60 år som gått har tillverkningen präglats av innovation och Knaus är idag en av Europas mest framgångsrika tillverkare av fritidsfordon.

Knaus Schwalbennest 1961

Efter andra världskriget växte reslusten och i Tyskland ökade önskan att resa i takt med ekonomins utveckling. Och det var i den kontext som Helmut Knaus dröm om obegränsad frihet blev verklighet. Svalorna vi ser i Knaus logotyp och på fordonen än idag togs fram som en symbol för denna frihet.

Efter den klassiska runda Schwalbennest, presenterades 1962 en modell som är en favorit för många än idag – Südwind. Modellen har alltså funnits i hela 58 år och har utvecklats i takt med tidens önskningar och behov, med modern utrustning och uppdaterade planlösningar. Südwind var populär redan från start och blev snabbt en bästsäljare som än i dag lockar såväl familjer som par och ensamresare.

Knaus Südwind 1962

1970 ökade Knaus kapaciteten genom ett nytt huvudkontor och den nya huvudfabriken.

Företagets första husbil kom 1988, modellen hette Traveller. 1996 presenterades den första helintegrerade husbilen och 2003 kom Knaus första campervan.

Knaus Traveller

Lättviktshusvagnen Travelino började produceras 2016, och den nya konstruktionstekniken är början på en revolution inom husvagnstillverkning. Ett år senare kom nästa modell med den senaste FibreFrame-tekniken – husvagnen Deseo.

Knaus Deseo

Än idag genomsyras företaget av Helmut Knaus innovativa anda, och 60 år efter starten är Knaus ett varumärke som förknippas med hög kvalitet, modern design och goda idéer. Än idag driver Knaus utvecklingen framåt, med fordon som fyrhjulsdrivna Van TI Plus, Deseo med ultralätt ramteknik och sina mångsidiga campervans.

Vi är stolta över att ha representerat Knaus i Sverige i snart 30 år, vilket är sedan Bergholm grundades (1992), och vi ser med stor spänning fram emot att få se vilka innovativa lösningar de kommer att presentera framöver! Fler bilder från deras 60 åriga historia hittar du på Knaus jubileumssajt.


Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill