Att lämna det bekväma villalivet bakom sig och ge sig ut i världen är för många en fantasidröm. Johnny och Ewa Henrysson gjorde drömmen till verklighet 2018, när de bestämde sig för att sälja villan i Ängelholm och flytta in i sin husbil på heltid. Det modiga beslutet togs i samband med att Ewa skulle gå i pension.

– Vi trivdes i vår villa och brukade åka på chartersemester på somrarna. Men när Ewa gick i pension blev vi rädda av tanken att sitta i villan och glo in i väggarna hela dagarna, och åka in till Ängelholm och mata duvorna i parken. Det var då vi bestämde oss, berättar Johnny.

Det var efter ett samtal med ett annat par som hade rest med husbil i Europa som Johnny och Ewa blev inspirerade. De sålde huset kort därefter och köpte sin första husbil i Bollebygd utanför Göteborg.

– Vi sålde nästan allt. Och den 23 december 2018 lämnade vi Sverige och satte kurs mot Frankrike. Vi kom precis med den sista färjan som gick till Tyskland. Det kändes nästan som menat, berättar Ewa.

Sedan oktober befinner sig paret i Spanien, närmare bestämt Murcia. Deras fasta punkt är annars ställplatsen La Ribera i San Javiér, där de planerar att stanna fram till mars, innan husbilen styrs mot Sverige för att fira påsk med familjen.

 – Sonen har en sommarstuga där vi ofta står med husbilen när vi är hemma. Det vi har kvar i Sverige i övrigt är ett förråd på tre kvadratmeter, med några saker som vi behöver när vi är hemma. Allt annat har vi med oss i vår husbil, den har ju väldigt bra lastvikt, säger Johnny.

Paret bor i en Knaus Sun I 900 LX. En rymlig husbil som både har hög lastvikt, och bra förutsättningar för fricamping med solceller och batterier.

– Vi vill känna oss fria, oberoende och kunna åka dit andan faller på. I och med att vi bor på heltid i vår Knaus är det viktigt att vi har utrymme och tillräcklig lastvikt för att kunna packa med oss det vi behöver. Därför föll valet på en Knaus Sun I, berättar Ewa.

Johnny och Ewa har varit på resande fot i sex säsonger, men kan ibland fortfarande känna sig som nybörjare i husbilslivet. De träffar massor av spännande människor när de reser som har varit ute ännu längre, vilket är ett bra tillfälle att lära sig mer.

– Man måste vara nyfiken! Genom att prata med andra kan vi inspirera och tipsa varandra. Vi har också en stor fördel genom vår fantastiska återförsäljare Husbilslandet som vi kan ringa när helst det uppstår problem. De är verkligen otroliga, säger Johnny.

För alla som har funderat på att sälja sitt fasta boende och resa i väg med husbil kan Johnny och Ewa inte nog uttrycka hur glada de är över sitt beslut. Och även om det innebär distans från nära och kära i Sverige, så överväger de positiva delarna med alla vackra platser och spännande möten. 

– Familjen tycker att det är helt okej att vi är i väg. Det finns ju Facetime och annat idag, så vi håller bra kontakt ändå. Och det viktigaste av allt: julklappar får de ändå, skrattar Ewa.


Johnny och Ewas topp 5 husbilsdestinationer

  • Normandie, Frankrike. Otroligt vackert, även på väg dit.
  • Moseldalen, Tyskland.
  • Algarve-kusten, Portugal. Så fantastiskt vackert med de röda höga klipporna som möter havet.
  • San Javiér är vår favorit i Spanien, det är sjätte säsongen vi står här. Åtta mil söder om Alicante.
  • Gibraltar.

Johnny och Ewas bästa tips för dig som vill resa med husbil i Europa

  • Välj din återförsäljare med omsorg! Vi kan inte nog uttrycka hur nöjda vi är med Husbilslandet. Vi kan alltid ringa dem när vi har frågor eller behöver hjälp med något, så fin service. Och så kommer vi såklart på sommarfesten varje år.
  • Appen park4night. I den kan man hitta campingar, ställplatser som är gratis, ställplatser som kostar och parkeringar. Väljer man betalda ställplatser eller campingar är det i regel väldigt säkert att stå där. Vi har aldrig upplevt några problem när vi har följt den appen.
  • Var nyfiken och prata med andra som är ute och reser. Vi träffar massor av husbilsresande när vi är i väg och ofta är det på så sätt vi får bra tips och råd.
  • Var noga i valet av försäkringsbolag, det skiljer ganska mycket både i pris och säkerhet. Vi har 185 dagar i vår reseförsäkring, vilket är väldigt viktigt. Andra bolag har i regel 45 dagar och möjlighet att köpa till förlängning, vilket kan bli rätt dyrt.
  • Våga! Ta chansen att åka i väg. Ångrar du dig så står Sverige kvar, du kan alltid åka hem igen. Detta är det bästa beslutet vi har tagit.


Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill