Ulf Lofterud, snart 75 år, spenderar pensionen med sin bästa vän – husbilen. Han har en bakgrund som fältbiolog, och är naturfotograf i Vårgårda fotoklubb sedan 70-talet. Under ett år blir det 180 dagar på vägarna, alltid med kamerautrustningen i packningen. Ulf är en naturfantast ut i fingerspetsarna, som med kameran i högsta hugg fångar djurens liv och beteende året runt.

För drygt tio år sedan, två månader innan pensionen, började ett husbilsköp gå i tankarna. Tidigare har Ulf kört olika fordon med fyrhjulsdrift för att ta sig fram i naturen och till sina resmål. Även äventyrsmotorcykel, men där blev det svårt att få med sig all fotoutrustning och allt annat som behövs för att vara i väg en längre period. Till slut blev det en affär, en Weinsberg CaraBus 601 MQ.

– Den här husbilen är ju min bästa vän! Den fungerar helt perfekt, och jag bor i den även om det är minus 20 grader. Jag har solceller, Wi-Fi och TV. Sen brukar jag ha med dator och HDMI-kabel, så att jag kan ha bildspel i husbilen för mina vänner. Jag har varit ute i tio år, så jag litar ju på bilen och vet att det fungerar!

Att vara fri och spontan är A och O för Ulf. Oftast har han inte bestämt innan vart han ska eller hur länge han ska vara i väg. Han berättar att han kan sitta hemma, utan någonting att göra – fem minuter senare rullar han ut på E20 utan slutdestination.

– Ibland kommer man ut på vägen och tänker, ska jag svänga vänster eller höger? Det kan bli några dagar eller så blir det några veckor som man är i väg. Det är fantastiskt tycker jag!

Trots att resorna inte alltid har ett bestämt mål, har Ulf några återkommande destinationer. Han följer djurens system på olika platser, vilket gör att han rör sig över hela Sverige och Norge. Våren på Öland med häckande fåglar till höst och vinter i Härjedalen med renar och myskoxar. Hornborgasjön är för Ulf ett återkommande resmål, sedan 60 år tillbaka, för att se trandansen och gå vandringsleder.

Främst åker han ensam, men träffar sedan vänner och bekanta på gemensamma mötesplatser. Som naturfotograf berättar Ulf att man får vara lite ”ego”. För att inte ta likadana bilder som fotografkollegorna, blir det var och en på sitt håll under dagarna. På kvällarna däremot, samlas alla framför elden, för att grilla och samtala om dagens upplevelser. Då brukar de rekommendera ställen att fota på och besöka för att få spännande naturupplevelser och fina bilder.

– Det är alla möjliga människor som man träffar på. Men det är många i fotoklubben som kommer upp också, beroende på säsong. Åker jag upp till Norrland eller till Norge så är det ju många likasinnade där, som också fotar, så även om man fricampar ensam är man aldrig själv.

På tal om att vara ensam men aldrig själv, hade Ulf riktig tur för ett par år sedan när han fick punktering mitt på en väg i Jämtland. Husbilen började studsa – det blev separation i ett av däcken. Han berättar hur han fick svänga av vägen, rakt in i skogen.

– Då kom det en bil som tur var, och tre killar hoppade ut. De tänkte väl, men gamle man, det ska inte du behöva göra själv. Så de hjälpte mig att byta och sätta på reservdäck.

Husbilen Ulf har är en mindre modell, en så kallad plåtis eller campervan. Det kompakta formatet kan få en att tro att packmöjligheterna är begränsade, men det tesen motbevisar Ulf. På taket har han plats för kajak med elmotor och reservdäck. På vintern bygger han om cykelstället till en låda för björkved och näver för att kunna elda och laga mat på sitt stekbord. Han har dessutom byggt om den lite för att få ytterligare förvaringsutrymme inne, där det normalt sätt är en tvärbädd.

Ulfs husbil, en Weinsberg CaraBus 601 MQ.

I april bär det av på en 600 mil lång resa, upp genom Sverige och ner genom Norge, där Jokkmokk är det huvudsakliga målet. Innan han ger sig av hemåt väntar en årlig tradition, där Ulf och hans vänner träffas i Härjedalen för att ta del av djurliv och trevligt sällskap, och den första juni bjuds det på en härlig middag – renkalvsinnerfilé och lite vin.

Ulfs bästa tips när man åker norrut:

  • Ta med snöskor och skidor!
  • Isoleringsmaterial till fram- och sidorutor så att husbilen klarar minusgraderna.
  • Skyfflar, ramper och snökedjor för att inte sjunka ner om man övernattar på sankmark eller i snötäckta landskap
  • Kort och gott – åk norrut och upptäck! Ulf säger själv: ”Jag tycker att när man åker norrut eller över fjordarna i Norge, att sitta och titta ut genom vindrutan är ju som en naturupplevelse varje minut man åker där, då brukar jag tänka: det här livet går inte i repris alltså”.

Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill