Spontana resor, frihet och närhet till natur och upplevelser. Det är till stor del vitsen och behållningen med husvagn tycker Ann-Charlotte Ekensten och hennes familj. I somras varvade de nätter hemma med flera kortare resor till olika destinationer och naturupplevelser.
– Vi är en friluftsintresserad familj som gillar att vara ute i naturen. Vi vandrar, paddlar och uppskattar att laga mat på trangiaköket. Husvagnen är ett sätt för oss att ta oss till naturen, berättar Ann-Charlotte.

Familjen består utöver henne av maken Matti, sonen John, 17, dottern Malin, 15, och pudeln Billy. Under sin uppväxt seglade Ann-Charlotte under somrarna och efter många år med båt skaffade familjen för tio år sedan sin första husvagn. I våras bytte de till sin tredje vagn, och lämnade då en rymlig barnkammarvagn till förmån för en mindre och smidigare modell, eftersom sonen inte är lika intresserad av att följa med längre. Den nya husvagnen är en Südwind 60 Years 500 UF från Knaus med säng bak och bäddbar sittgrupp fram.
– Många tror att vi bytt till en större vagn, men vi har gjort tvärtom. Vi ville back to basics och sökte en vagn som är smidigare och enklare att dra runt med, säger Ann-Charlotte.

Malin, Ann-Charlotte och pudeln Billy

För familjen Ekensten är livsstilen viktigare än vagnen eller tekniken i sig, men det var såklart viktigt att hitta ett mobilt boende där de trivs. I den nya vagnen var det den varma känslan i inredningen som lockade och som gjorde att det blev just en Knaus. Nu när familjen hunnit resa mer med husvagnen tycker de att den stora behållningen är att den är så ljus, vilket det stora panoramafönstret fram och tre takluckor bidrar till.
– Det gör att den upplevs som större än den är. Först när vi ska lägga oss märker vi att den är mindre, eftersom en sover i den bäddade soffan nu. Det är lite mer omständligt, men en kompromiss vi valde att göra för att få en mindre vagn.

Att valet från första början föll på just husvagn är för att de vill ha en plats att bo på och återvända till, samtidigt som de kan ta bilen och röra sig smidigt och flexibelt i omgivningarna. Ofta blir det några nätter på varje ställe innan de söker sig vidare mot ett nytt mål. Familjen bor på camping när de reser, men resmålet kommer först och därefter letar de upp en lämplig plats att bo på. I somras lockade vandring i Tresticklans Nationalpark, och Ragnaruds Camping blev basen att utgå från.
– Det var en ny camping för oss, och vi gillar att hitta nya ställen. Även om vi inte tillbringar så mycket tid på själva campingen värdesätter vi fräscha servicehus, god service och vi äter gärna på restaurangen om det finns en sådan, säger Ann-Charlotte.

På vandring i Tresticklans nationalpark i Dalsland.

Utöver nationalparken i Dalsland i somras gjorde Matti och Malin en tur till Halmstad där Ann-Charlotte sedan anslöt inför ett besök hos släktingar i Småland. Makarna bodde sedan några nätter i Apelviken i Varberg, där de hade vänner som står säsong. Att kunna bo i husvagnen under besök hos släkt och vänner är ytterligare en fördel.
– Man har nära till varandra men kan också gå undan och har sovplatsen med sig. Det är också bra när man reser med hund som vi gör, säger Ann-Charlotte.

Familjens campande är inte begränsat till semestern, utan de reser även under vår och höst. Då är just Apelviken en favorit eftersom det är nära hemmet i Kungsbacka och har öppet året runt. Eftersom familjen tycker om att åka skidor berättar Ann-Charlotte att de trodde att de skulle bli vintercampare, men det blev inte så. Det kändes helt enkelt för långt bort för att kunna åka till en säsongsuppställd husvagn så ofta som de skulle ha velat. I stället blir det stuga just under skidresorna.

Ann-Charlotte som både seglat och rest med husvagn ser många likheter mellan de två sätten att semestra, men tycker att det sistnämnda har många fördelar. Idag är de mindre väderberoende och det är mindre jobb med vagn än båt. Och det passade bättre när de fick barn. Mellan båt och husvagn blev det dock två somrar med hyrd stuga, men det kändes inte helt rätt.
– Vi gillar att ha vårt eget och veta vad vi kan förvänta oss. Husvagn passar oss perfekt och vi har många resor kvar i oss. Vi vill resa till Höga Kusten och har pratat om Polen och norra Tyskland. Det kommer nog att vara husvagn ganska många år framöver! säger Ann-Charlotte.

Mer än bara fritid

Under tiden med husvagn har Ann-Charlotte skrivit i bloggen Campingfamiljen, som började som en loggbok över familjens resor och upplevelser. Med tiden hittade fler läsare dit för att inspireras och ta del av tips och erfarenheter av campingar. Skrivandet kommer naturligt för Ann-Charlotte som är författare med en lång rad böcker i bagaget. Även här har campinglivet letat sig in och inspirerat bokserierna Tage på camping och Tyras husvagn. Även om böckerna inte handlar om hennes och familjens eget resande kommer många idéer därifrån.
– Böckerna är populära och det tror jag har att göra med att camping är ett äventyr som de flesta kan ta del av. Det finns så många sätt att campa på, med husvagn, husbil, i tält eller stuga, och det är förhållandevis billigt och tillgängligt. Det är flexibelt och överraskande och för mig stämmer det bra med skrivandet, säger Ann-Charlotte.

Böckerna om Tage och Tyra riktar sig till barn, men nu kommer även boken Leva tills jag dör, om en kvinna som reser i husbil, och som riktar sig till en vuxen publik.

I Ann-Charlottes bokserie ”Tyras husvagn” reser Tyra med sin pappa i husvagnen Silverkulan – en klassisk T@B.

Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill