Det Karlstadbaserade paret Tomas och Jeanette har än en gång hyrt husbil med Rent and Travel. Deras förra resa över jul och nyår bjöd på en vinterupplevelse fylld med skidåkning i Norge, och nu var det dags för en ny äventyrsrik resrutt. Under nio dagar var en Weinsberg CaraCompact Suite 640 MEG deras mobila bostad på en ny skidresa i ett mildare klimat – och självklart hade paret solen som sin kompass!

Veckan innan avfärd följde paret noggrant väderprognoserna för Alperna, men eftersom bilen var utrustad med vinterdäck, tvingades de ändra sina planer. De såg fram emot att upptäcka nya vyer och framför allt att tillbringa mer tid i Norge. Likt under sin föregående resa hade Tomas och Jeanette ingen planerad resrutt, utan satte sig i bilen och tittade vart solen sken på väderkartan. De bestämde sig för vårskidåkning i Norge då den ljusare tiden på året bjuder på ett bredare spektrum av natur och aktiviteter.

Resan gick mot Hemsedal, som egentligen bara skulle passeras. Men vädret gjorde att de valde att stanna på fjället och plocka fram skidutrustningen. De parkerade bilen och gick direkt upp på berget medan solen sken. På kvällen efter turen såg paret att Myrkdalen bjöd på fortsatt fint väder och åkte direkt vidare för mer skidåkning i fantastiskt väder.
– När vi såg att väderprognosen lovade klar himmel över Myrkdalen valde vi att turas om att sova på vägen dit. Trots att det blåste på natten välkomnade solskenet oss på dagen, så vi sov där i två nätter innan vi drog vidare mot Jotunheimen.

Solskenstur i Hemseal.

Jotunheimen är ett massivt bergsområde i Norge, perfekt för skidåkning i orörd natur, och ett paradis för friluftsentusiaster som Tomas och Jeanette. På väg till Jotunheimen övernattade paret på en camping i Stryn vid en sjö, med planen att sedan åka vidare mot en av Norges högsta bergstoppar, Glittertind. Vägen dit förvandlades gradvis till en smalare, halare och brantare passage. Isen som till slut täckte vägen gjorde det svårt att fortsätta, och de var tvungna att vända och återvända till Strynfjellet. Upplevelsen får alltså vänta till en framtida resa.

Från snöklädda toppar till fjordlandskap

Husbilen var en perfekt bas för ski-in / ski-out-skidåkning. För den ovana skidåkaren betyder det att man kan åka skidor direkt från boendet till backarna och tillbaka igen. En skidupplevelse som ger mer utrymme till piståkning och mindre tid till logistik, vilket går i linje med friheten paret uppskattar.
– Vi utforskade Strynfjellet under en dag, och det är alltid en lika härlig känsla att kunna sätta på sig skidorna direkt utanför husbilen och bara glida i väg!

Resan fortsatte sedan genom Sunnmørsalpene, parets favoritställe, mot Hellesylt. Där bodde de två nätter i småbåtshamnen i en idyllisk by, med utsikt över vattnet som låg bara 10 meter bort. Under vistelsen hann de utforska det öppna och varierande landskapet på den Trondheimske Postvei. En bergspromenad till snön med spektakulär utsikt, omgivna av branta berg och frodig vegetation som går rakt ner i tre fjordar som möts.
– När man gått 1200 höjdmeter upp till snön knäpper man på sig skidorna och åker fyra kilometer ner, medan man får ta del av fantastiskt fin natur!

Utsikten under bergspromenaden.

Efter att ha utforskat Norges storslagna natur, tog paret vägen hem via Sverige och passerade spektakulära platser som Trollväggen, Dovrefjäll och Røros. De njöt av solsken och piståkning i Tänndalen, Funäsdalen och Ramundberget innan de återvände. Under den nio dagar långa resan som sträckte sig 225 mil lyckades Tomas och Jeanette få till imponerande sju dagar med skidåkning.

Husbilen som paret hyrde denna gång var en Weinsberg CaraCompact Suite 640 MEG. Den hade, till skillnad från den CaraSuite med vattenburet värmesystem de reste med förra gången, ett luftburet system som fungerade perfekt i det mildare klimatet under resan. Båda husbilarna delade fördelen med ett stort lastutrymme, vilket gjorde det enkelt att få med all skidutrustning men även utemöbler och grill.
– Planlösningen var annorlunda, men båda bilarna var väldigt bra! Husbilen var smidig, bekväm och perfekt för vårskidåkning.

Weinsberg CaraCompact Suite 640 MEG.

Det bästa med resan var enligt Tomas och Jeanette helt klart friheten och att kunna stanna var de ville. Husbilen blev basen för alla aktiviteter, oavsett om det handlade om skidåkning, långa promenader eller mysiga grillkvällar. Och inte minst möjligheten att anpassa sina planer efter vädret – som deras motto ”vi åker dit solen skiner” lyder.
– Till skillnad från att hyra via Airbnb, där vi skulle vara bundna till stället och vädret, kunde vi när som helst kliva in i husbilen för att fika, sitta ute med bord och stolar, och vi hade till och med oss en grill för härliga grillkvällar. Och blev vädret sämre var det bara att åka vidare.

Att hyra husbil har verkligen varit en ögonöppnare för paret, och har underlättat både själva resandet och deras passion för skidåkning och friluftsliv. Genom att välja detta flexibla sätt att resa har de inte bara upptäckt nya platser och äventyr, utan också skapat minnen för livet. Tomas och Jeanette ser fram emot fler äventyr, upptäckter och spännande resor framöver.
– Vi har pratat om att köpa en husbil någon gång i framtiden, men att hyra passar vår livsstil och restider perfekt just nu. Att kunna testa olika bilar har varit en fantastisk möjlighet för oss och vi hyr gärna från Rent and Travel igen, avslutar Tomas och Jeanette.


Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill