Vid kusten mellan Nyköping och Trosa ligger vackra Stendörrens naturreservat – ett riktigt smultronställe på sommaren. Reservatet ligger precis vid Östersjöns strand och bjuder på klippor, hav och strandängar. Naturområdet är omtyckt och välbesökt, men samtidigt lugnt och fridfullt på ett sätt som bara naturen kan vara. 

Stendörren ser nästintill exotiskt ut med små öar som binds samman med hängbroar. Klipporna däremellan bjuder in till lekfulla bad och sköna solstunder. Att man kan promenera ut till små öar i Östersjön gör att man verkligen kan uppleva skärgården – utan att behöva båt. 

Vid Aspnäset i Stendörrens naturreservat ligger ett naturum – ett besöks- och informationscentrum om reservatets natur. Där anordnas aktiviteter under sommaren för stora såväl som små. I naturumets utställning kan man bland annat lära sig om flora och fauna i Östersjöns skärgård. 

Naturreservatet är utrustat med bland annat rastplatser, vandringsleder och eldstäder, men husbil eller husvagn får inte ställas upp här. Du kan istället stå exempelvis vid Hälgö eller på någon av de närliggande campingarna vid kusten, såsom Sandviks camping i Nynäs Naturreservat nära Nynäs Slott eller vid Jogersö Havsbad. 

Vill man ytterligare fördjupa sina kunskaper om Stendörren kan man besöka Sörmlands museum i Nyköping som har en utomhusutställning om Stendörren och dess historia – en historia om skärgård, människor och djur. 

Skrivet av Vakna där du vill