Upptäck Nederländernas fjärde största stad – Utrecht. Staden har precis som storasyskonet Amsterdam charmiga kanaler och karakteristiska kanalhus, men färre turister och en mer avslappnad atmosfär.

Utrecht är en historisk stad med anor från medeltiden. En av många gamla byggnader är stadens domkyrka med det 112 meter höga kyrktornet Domtoren. Varje dag hålls flera guidade turer där besökare får ta sig upp för tornets 465 smala trappsteg. På vägen görs flera stopp där guiden berättar om kyrkans och stadens historia.

Och de många stegen ger lön för mödan, för väl uppe har du en vy över hela staden. På en klar dag kan du se hela vägen till Amsterdam.

Utrecht_DomtorenDen höjdrädda kan istället besöka något av stadens museer. På Centraal Museum finns dels konst, mode och stadshistoriska samlingar, och dels Miffy Museum, där barnen kan leka och lära tillsammans med Dick Bruna’s barnboksfigur Miffy. Efter mörkrets intåg kan stadens långa historia följas genom ett ljusspår i marken. Trajectum Lumen utgör en vandring med stopp på historiska platser. Kartan med information om platserna finns i smartphone-appen Lumapp, hos turistinformationen eller på Apollo Hotell vid Vredenburg, där turen också börjar.

Det finns mycket att göra i Utrecht, men passa också på att bara promenera längs kanalerna och njuta av de vackra husen. I stadskärnan, längs med Oudegracht, finns också möjlighet att sitta i nivå med kanalen på de många restaurangernas uteserveringar, något som gör staden unik i världen.


Foto: Emma Andreasson

Skrivet av Vakna där du vill