Camping är så mycket mer än en säsongsplats på favoritcampingen eller upplevelser under fyra semesterveckor på sommaren. Det blir allt vanligare att använda sitt fritidsfordon för intressen året runt – allt från fiske eller kitesurfing till vandring och skidåkning. Det är också ett bra sätt att ta sig till barnens cuper eller evenemang i andra städer, att upptäcka nya saker eller hälsa på vänner som bor litet eller en bit bort. Det är dessutom enkelt att vara flexibel och köra vidare till nästa stopp om vädret eller aktiviteterna inte uppfyller förväntningarna. Gör vardagen lite roligare med spontana resor året runt – längst ner i texten hittar du tips inför höst- och vinterresan!

Fiska med husvagn eller husbil som bas. Bild: Sebastian Hans / Unsplash

Använd husvagnen eller husbilen för att ta tillvara på alla årstiders tjusning. Njut av höstens färgglada trädkronor, vakna till den klara luften vid vattnet, en äng, skog eller vad som passar dig bäst. Packa skidorna och åk iväg under sportlovet. I slutet av dagen är det få saker som slår att återvända hem till husvagnen eller husbilen och en kopp varm choklad. Och regnar det kan ni stanna i ert vinterbonade fordon och bara njuta av tända ljus och varandras sällskap medan smattret hörs mot rutorna. Snacka om mysfaktor!

Med dagens husvagnar och husbilar är det både enkelt och bekvämt att campa året runt, de allra flesta klarar sig långt utanför sommarens varma månader. En del modeller är redan från start extra anpassade för det kallare skandinaviska klimatet och till ännu fler finns möjlighet att göra tillval som gör modellen än mer lämplig och bekväm under kalla årstider.

Klassikern Knaus Scandinavian Selection har både Alde vattenburen värme och golvvärme som standard. Vagnen finns i fem planlösningar och med upp till sju sängplatser.

Knaus Scandinavian Selection

Weinsberg CaraOne Edition [ICE] är välisolerad och har även den Alde vattenburen värme och golvvärme. Finns i två rymliga planlösningar, 740 UDF, med fransk bädd och våningssängar, för familjen samt 740 UWF, med bäddbar U-soffa och loungefåtöljer, för paret eller kompisgänget.

Weinsberg CaraOne Edition [ICE]

Även husbilarna från italienska CI kan anpassas för klimatet i Skandinavien. Extra Isolerade insteg och hjulhus, uppvärmda avlopp samt komplett Alde-system finns som tillval till flera modeller.

CI Magis Plus integral – flera planlösningar går att få med Alde vattenburen värme.

Om du använder ditt fritidsfordon året om görs automatiskt löpande underhåll, och förberedelserna inför sommarsäsongen blir inte lika omfattande. Till exempel har du koll på att alla glödlampor, lyktglas och reflexer är hela och fungerar, att torkarbladen är hela och att spolarvätska och olja är på rätt nivå. 

Så, är du sugen på att campa i höst eller vinter? Här är ett gäng tips och saker som kan vara bra att tänka på!

  • I fordon som inte är vinteranpassade kan kallras förekomma. Produkter som skärmar av förarhytten eller vintertäcke för fönstret hjälper för att hålla uppe värmen.
  • Har du redan ett fordon: läs på om dess egenskaper. Är avlopp, värmepanna etc. anpassat för kallare temperaturer?
  • Säkerställ att batteriet är i gott skick och klarar kallare temperaturer.
  • Se över utrustningen, exempelvis finns vinteranpassade förtält.
  • Blir det riktigt kallt kan en värmefläkt vara skönt att ha med.
  • Ta med extra gasoltub för eventuella köldknäppar.
  • Snöskyffel kan vara bra för att hålla rent under vintern. 
  • Lägg plankstumpar under stödben och hjul för att inte frysa fast.
  • Många campingplatser erbjuder bastu, värmestuga och torkrum för att underlätta camping under de kallare årstiderna.

Är du osäker på något – prata med din återförsäljare! Här hittar du en lista över samtliga!

Nyfiken på fler kundberättelser om året runt-camping? Spana in länkarna nedan:Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill