Snart är det dags för barnens bästa vintervecka: sportlovet! Även om det är ledigt från förskola och skola, gäller inte ledigheten för spring i benen. Oavsett familjens intressen finns det massor av roliga saker att hitta på för både stora och små i vårt avlånga land – och inte minst härliga platser att besöka.

Ett säkert, flexibelt och bekvämt sätt att ta sig runt under sportlovet är med husvagn eller husbil. Om du ännu inte har planerat den spektakulära lovveckan, kommer här lite inspiration på hur kalendern kan fyllas, för att såväl barn som vuxna ska njuta av ledigheten.

Foto: SkiStar

Skidor i Sälen

”Krispiga dagar i backen med fantastiska vyer och härlig skidåkning” är en sportlovsbeskrivning som faller många i smaken. Som en av Sveriges mest kända turistorter erbjuder Sälen massor att hitta på under just sportlovet, bland annat barnaktiviteter med snögubben Valle, lek och bus i snön och inte minst: skidåkning i världsklass!

Ett tips är att köra husvagn eller husbil till Sälen och stå på vinteröppna Kläppens camping, bara 400 meter från den första liften. Kläppensystemet i Sälen är väldigt bra för barnfamiljer, med anpassade backar, en omgivande skog som skyddar mot vind och kyla, skidskola och tre olika snowparks. Dessutom är skipass gratis för barn upp till 7 år!

Äventyrsbadet Lost City

När vädret inte är till belåtenhet, finns det inget så lockande som en riktigt rolig inomhusaktivitet. Sveriges största badäventyr, Lost City, hittar du på Gustavsvik i Örebro, som dessutom har en tillhörande camping. 

På Lost City finns det sex stora vattenrutschkanor. Tre av dem liknar forsar, i vilka du färdas med en gummiring. Djungelberget som tornar upp innanför portarna bjuder in till en lång Vildfors, som leder hela vägen ner till den största bassängen med vågmaskin.

Rekommenderad ålder på de flesta rutschkanorna är 8 år. För de allra minsta finns två barnpooler med tillhörande minirutschkanor. Ett perfekt resmål för hela familjen, helt enkelt!

Foto: Bea Holmberg

Hundspann i snölandskap

Genom norrländska, snötäckta skogar är ljudet av slädens medar och lätta tassar mot snö det enda som bryter tystnaden. Har du inte testat hundspann ännu så har du verkligen något att se fram emot. 

För alla som vill resa norrut över sportlovet är Granö Beckasin, en timme från Umeå, en varm rekommendation. Här finns både hundspanns- och norrskensturer att uppleva, eller som man också kan kalla det: riktiga äventyr för både vuxna och barn. Ska du till Granö är en rekommendation att ställa husvagnen på First Camp i Umeå och passa på att uppleva Björkarnas stad! Med ett brett kulturutbud, inbjudande restauranger och Norrlands bästa shoppingutbud är Umeå väl värt ett besök under sportlovet.

Universeum, Göteborg

För alla nyfikna barn som vill uppleva nya spännande saker, är ett besök på Universeum i centrala Göteborg en riktig fullträff. Under sportlovsveckorna 7–9 finns det ett flertal roliga aktiviteter att se fram emot på vetenskapscentrumet, som att testa på att göra egen sportdryck, eller ta del av en hälsoshow där djuren ställer frågorna…

För de yngre barnen är Miniverseum öppet i vanlig ordning. Dessutom kan både barn och vuxna resa ut i rymden och gå på safari i den tropiska regnskogen, vilka är två populära inslag på Universeum. 

Göteborg erbjuder ett flertal campingplatser att stå på om man färdas med husvagn eller husbil, där bland annat Lisebergsbyn är ett såväl barnvänligt som centralt alternativ. 

Hoppa loss i trampolinpark

Under sportlovet har många barn spring i benen… eller varför inte kalla det ”hopp i benen”? Gör entré i en värld där gravitationslagen inte existerar och upplev full rörelsefrihet i en lokal täckt med trampoliner från vägg till vägg!

De senaste åren har det poppat upp allt fler trampolinparker runt om i Sverige och Yoump är Nordens ledande företag inom just detta. De har parker med studsmattor i massor av städer, bland annat Helsingborg, Borlänge, Stockholm, Linköping, Örebro och Västerås. När familjen är sugen på en inomhusaktivitet är det perfekt att åka till en av alla Yoump-parker och göra av med lite energi!

Skridskor och varm choklad

När vädret (och temperaturen) tillåter är skridskoåkning en perfekt sportlovsaktivitet för hela familjen. Att packa med sig några sittunderlag, lite fika och varm choklad i termos ger aktiviteten en extra mysig känsla. Många kommuner i Sverige erbjuder spolade banor utomhus till och med vecka 10. Ett tips är att gå in på respektive kommuns hemsida, där det brukar finnas information om den lokala skridskoåkningen!

Skulle vädret ställa till det kan allmänhetens åkning vara ett bra alternativ för längtande skridskoåkare! Många kommuner runt om i Sverige bjuder vissa dagar in till att åka skridskor på egen hand i den lokala ishallen, utan att ni behöver tillhöra någon specifik förening. Snöra på er skridskorna och glid ut på isen!


Bloggen Vakna där du vill drivs av Bergholm, som importerar husvagnar och husbilar av varumärkena Knaus, Weinsberg, t@b, Tabbert, Morelo och CI & Roller Team. Våra produkter säljs via ett nätverk av återförsäljare som finns runt om i landet. Vi driver även konceptet Rent and Travel för uthyrning av husbilar. Du kan läsa mer om oss och se fler produkter på vår hemsida www.bergholm.com

Skrivet av Vakna där du vill