I år firar populära Arvingarna 30 år som band och de gör det med pompa och ståt. Dansbandet har varit högaktuella flera gånger om – såväl i tv som på scen. 
– Det har varit ett fantastiskt år och vi har verkligen kunnat fira med publiken, säger Casper Janebrink, sångare i bandet.

För fem år sedan satte Arvingarna upp ett antal mål. Ett var att tävla i Melodifestivalen, ett annat att delta i Diggiloo-turnén och ett tredje att ha en egen krogshow. 2019 visade sig bli året alla dessa uppfylls.
– Det kunde inte blivit ett bättre jubileumsår! Vi är jättenöjda med Melodifestivalen och har under sommarens turné märkt att vår låt I Dohar landat väl hos publiken, säger Casper.

I slutet av februari ställde sig bandet på Melodifestivalens scen i Lidköping och framförde I Do för första gången. Via Andra chansen gick de vidare till final och knep till sist på en sjätteplats. I juli inleddes två månaders turnerande med Diggiloo. 

Med ett så späckat schema blir det också mycket resande. För att ta sig mellan de olika spelningarna, enkelt och bekvämt, har Arvingarna under året haft en Knaus Sun I 900 LEG från Bergholm. 
– Det har varit ett fantastiskt år, och att kunna ta sig runt i husbil har varit en lyx. Husbilen har hög komfortnivå och den har varit väldigt bekväm både att köra och åka. Att ha tillgång till toalett, dusch och en plats att landa på när vi varit på resande fot har varit en stor tillgång, säger Casper.

Under lediga perioder har bandmedlemmarna också haft möjlighet att resa på egen hand. Lasse åkte till München med sin fru, Tommy firade midsommar i husbilen med sin familj och Casper har varit på campingtur hemma i Sverige. 
– Husbilen har varit fantastisk att campa i, lyxig känsla och familjen har trivts. Och all packning har fått plats. I lastutrymmet har vi fått med bord, stolar och kickboards, säger Casper. 

Tidigare har Casper, Lasse, Tommy och Kim alla varit mycket på havet i båt, något de alla är uppvuxna med. Upplevelsen i husbil tycker de påminner om det livet fast på land istället.
– En stor skillnad är att en husbil inte är lika väderberoende. Har man en motorbåt kan havet storma upp så att du inte kan förflytta dig. Men i en husbil kan du åka vidare till nästa stopp, säger Casper.

Att turnera i husbil är relativt nytt för Arvingarna, även om de redan förra året hade en CI Riviera med sig på vägarna. För tio år sedan reste bandet på ett helt annat sätt idag. Då var det utöver bandet både instrument, högtalare och ljus som skulle med, riggas upp inför spelningen och packas ihop efteråt. Då behövdes en hel buss för att få med packningen. Idag har de istället teknikansvariga som reser i förväg och löser det praktiska.
– I nuläget passar husbil ypperligt. Vi har faciliteter, en plats att varva ner på och någonstans att fördriva tiden innan ett gig: kolla på film, ta en tupplur. All den lyx vi förr hade i bussen har vi nu i husbilen. 

Arvingarna fick tillgång till husbilen redan i januari, inför Melodifestivalen, så några resor hann det bli innan våren gjorde entré.
– Då kände vi värmegolvet i den! Bra isolering och möjlighet att sätta värme på timer så att det var varmt och skönt när vi kom ut efter en spelning. Och den var stadig även i snö och slask! 

Foto Tommy Holl

Eftersom husbilen varit stripad med Arvingarnas logga och 30-årsjubileum är det många som har uppmärksammat den. En hel del har varit intresserade av att titta närmare på den. Och inte bara fans.
– En tysk man kom fram på en camping och kollade väldigt mycket på husbilen, inspekterade den och frågade till sist om det var en Knaus 900. ”Ja sehr gut” sa jag och gjorde tummen upp, berättar Casper.
– Och då satte han igång att prata tyska, ”grosse” bland annat. Han var alldeles lyrisk, tyckte att bilen var fantastisk. Så där förde vi ett stappligt samtal på tyska om hur jag åkt i bilen och att jag var nöjd. Det var roligt! 

Nu när Arvingarna ska spendera resten av året på hemmaplan med krogshow på Kajskjul 8 i Göteborg har husbilen lämnats tillbaka till Bergholm för denna gång. Men innan det är dags för denna Knaus 900 I att avsluta sin tjänst för Arvingarna ställs den ut i anslutning till Bergholms monter på Elmia Husvagn Husbil. Under torsdagen, den 12 september, är bandet också på plats för att dela med sig av sina husbilsupplevelser. Dessutom bjuder de på en exklusiv spelning i Bergholms monter efter lunch samma dag. Välkommen till monter D01:42!

Skrivet av Vakna där du vill